Thailand:

Nå tar myndighetene grep

Leonardo DiCaprio gjorde stranda så populær at den måtte stenge. 22 år seinere har myndighetene bestemt seg.

SØKSMÅL: Avgjørelsen om å reparere Maya Bay, på øya Ko Phi Phi Leh, kommer flere tiår etter at lokale myndigheter anla søksmål for miljøskader. Foto: Soe Zeya Tun / REUTERS / NTB
SØKSMÅL: Avgjørelsen om å reparere Maya Bay, på øya Ko Phi Phi Leh, kommer flere tiår etter at lokale myndigheter anla søksmål for miljøskader. Foto: Soe Zeya Tun / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Filmskaperne av The Beach fra år 2000 fikk massiv kritikk etter innspillingen. De skal ha plantet titalls med kokosnøttrær for å gi Maya Bay et mer «tropisk preg» og ble anklaget for å rive opp vegetasjon.

Det amerikanske produksjonsstudioet 20th Century Fox insisterte på at stranda ble forlatt akkurat slik de hadde funnet den.

Og i tillegg skal de ha fjernet tonnevis med søppel.

Nå, mer enn to tiår etter, tar myndighetene grep.

Det var Aftenposten som skrev om saken først.

Millionsøksmål

Det er 22 år siden Hollywood-filmen The Beach ble spilt inn ved Maya Bay i Thailand.

Nå har kongedømmets høyesterett beordret tjenestemenn til å fortsette arbeidet med miljørehabilitering av lokasjonen, melder The Guardian.

Avgjørelsen om Maya Bay, på øya Ko Phi Phi Leh, kommer flere tiår etter at lokale myndigheter anla søksmål for miljøskader.

Lokale myndigheter rettet et sivilt søksmål mot thailandske myndigheter, 20th Century Fox og en thailandsk filmkoordinator.

Ved slutten av 1999 søkte lokale myndigheter om 100 millioner baht i erstatning for miljøskadene. Det er omtrent 45 millioner norske kroner i dag.

Tirsdag opprettholdt høyesterett i Bangkok en tidligere kjennelse fra en sivil domstol om at den kongelige skogavdelingen var ansvarlig for rehabilitering av Maya Bay.

I en endelig kjennelse beordret høyesterett å danne et utvalg for å lage en rehabiliteringsplan for stranda innen 30 dager.

STENGT: Maya Bay var sterkt preget av 6 000 besøkende daglig. I 2018 ble lokasjonen stengt. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / NTB
STENGT: Maya Bay var sterkt preget av 6 000 besøkende daglig. I 2018 ble lokasjonen stengt. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / NTB Vis mer

Offer for masseturisme

Hollywood-filmen satte Maya Bay på kartet og den ble offer for masseturisme.

Den ble stengt i oktober 2018 for å la lokasjonen komme seg etter å ha blitt preget av 6 000 besøkende daglig.

Hele Phi Phi-øygruppen ble rammen av den globale pandemien og besøkstallene sank til nesten null da Thailand innførte strenge reiseregler.

Maya Bay åpnet igjen for turister i begynnelsen av 2022, men besøkstallene er begrenset for å prøve å stanse økologiske skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer