FRAMTIDEN: Medlemmene av Indian Youth Climate Network er på klimatoppmøtet i New Delhi med to biler drevet av solenergi. De har kjørt mer enn 3500 kilometer i de miljøvennlige bilene for å få folk til å innse at de er et godt alternativ til tradisjonelle forurensende biler. Foto: Prakash Singh/Scanpix
FRAMTIDEN: Medlemmene av Indian Youth Climate Network er på klimatoppmøtet i New Delhi med to biler drevet av solenergi. De har kjørt mer enn 3500 kilometer i de miljøvennlige bilene for å få folk til å innse at de er et godt alternativ til tradisjonelle forurensende biler. Foto: Prakash Singh/ScanpixVis mer

Nå tar Obama klima-grep

Jobber med global avtale på konferanse i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye regjeringen i USA vil trolig få mye oppmerksomhet på en klimakonferanse i India som begynner torsdag.

President Barack Obama er allerede i gang med å erstatte klimapolitikken til sin forgjenger George W. Bush. Obama lover å lede an i kampen mot global oppvarming og har blant annet truffet tiltak for å øke produksjonen av drivstoffgjerrige biler.

Dermed har han tent et håp om at det kan være mulig å skape fortgang i de så langt svært langdryge forhandlingene om en ny global klimaavtale.

Fattigdom

Et annet hovedtema på møtet i Delhi, hvor FNs generalsekretær Ban Ki-moon er en av deltakerne, vil være konsekvensene av klimaendringer i Afrika og den sørlige delen av Asia.

- India står overfor utfordringene med å skulle fjerne fattigdom, opprettholde den raske økonomiske veksten og håndtere den globale trusselen som klimaendringene utgjør, sier leder for FNs klimapanel Rajendra Pachauri ifølge nyhetsbyrået AFP.

Konferansen åpner få dager etter at EU-kommisjonen tok til orde for et 30 prosents kutt i klimautslippene til de rike landene, i tillegg til andre tiltak som kommisjonen håper skal danne utgangspunkt for årets viktige klimaforhandlinger.

EU-kommisjonen ba blant annet om at utviklingsland som ikke er blant de aller fattigste, må kutte sine utslipp med mellom 15 og 30 prosent i forhold til utslippsnivået dersom ingen tiltak var blitt satt i verk.

Ny teknologi

Å få store u-land som India og Kina til å gå med på dette, kan imidlertid vise seg å bli svært vanskelig. I stedet mener de at rike land må bruke større ressurser på å skaffe utviklingsland miljøvennlig teknologi. I tillegg må fattige land får mer hjelp til å tilpasse seg klimaendringene som uansett vil komme.

Målet med de pågående internasjonale klimaforhandlingene er å få på plass en ny global avtale, noe som etter planen skal skje på et møte i København i desember.

Mange observatører mener imidlertid at dette neppe er realistisk, og at det beste man kan håpe på er et rammeverk hvor det konkrete innholdet må legges til senere.

Det langsomme tempoet i klimaforhandlingene står i skarpt kontrast til advarslene fra verdens klimaforskere, som frykter katastrofale konsekvenser hvis ikke den globale oppvarmingen bremses.

(NTB)

 

STORE LØFTER: USAs president Barack Obama har lovet å endre landets klimapolitikk. Foto: Scanpix
STORE LØFTER: USAs president Barack Obama har lovet å endre landets klimapolitikk. Foto: Scanpix Vis mer