BER OM LYKKE: Tekstilarbeidere i Puning City i Guangdong-provinsen fotografert under en seremoni i februar, der de gjennomførte flere tradisjonelle ritualer for å ha lykken med seg i arbeidet. Nå har arbeidere i provinsen gått til streik. Ifølge nyhetsbyrået AFP eksporteres det bare i kleshovedstaden Puning City hvert år klær for over 1,6 milliarder dollar. Foto: AFP / NTB scanpix
BER OM LYKKE: Tekstilarbeidere i Puning City i Guangdong-provinsen fotografert under en seremoni i februar, der de gjennomførte flere tradisjonelle ritualer for å ha lykken med seg i arbeidet. Nå har arbeidere i provinsen gått til streik. Ifølge nyhetsbyrået AFP eksporteres det bare i kleshovedstaden Puning City hvert år klær for over 1,6 milliarder dollar. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Nå tar tekstilarbeiderne i Kina til motmæle mot de elendige arbeidsvilkårene

Arbeiderne går til streik - politiet slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anslagsvis 3-400 politifolk og 30 politihunder, iført fullt opprørsutstyr, har i dag stått oppstilt foran portene til Yue Yuen-fabrikken i Guangdong-provinsen sør i Kina, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årsaken er ifølge AP at over 10 000 arbeidere har gått ut i streik. Streiken følger etter lignende, store protester i både kjemikalieindustrien og ved et sykehus. I sistnevnte tilfelle ble i dag 12 sikkerhetsvakter dømt til fengsel for å ha forstyrret ro og orden.

Organisasjonen China Labour Watch hevder at politifolk også har angrepet de streikende, som har gått i store demonstrasjonstog.

Vil ha pengene sine Tekstilstreiken dreier seg om arbeidernes sosiale ordninger - forsikrings- og boligfinansieringsordninger.

Arbeiderne krever disse pengene tilbakebetalt, og anklager fabrikken for å ha misbrukt pengene, og holdt tilbake utbetalinger.


- Vi vil ha pengene tilbakebetalt, heter det på arbeidernes bannere.

Den 31-årige arbeideren Cui sier til AP at han streiker fordi han, da han ble utsatt for en arbeidsulykke, fikk merke at forsikringsordningene langt ifra holdt det de lovet.

Adidas og Nike Det taiwanesiske selskapet som eier fabrikken har over 60 000 tekstilarbeidere ansatt, og produserer klær og sko for både Adidas, Nike, Reebok, Asics og Timberland - på fabrikker i Kina, Indonesia, Vietnam, Mexico og i USA.

Ifølge en fabrikkarbeider er det nå bare to av tre anlegg ved kjempefabrikken i Guangdong som er operative, etter at arbeiderne tok i bruk streikevåpenet.

400 inspeksjoner China Labour Watch oppgir å ha gjennomført over 400 inspeksjoner ved kinesiske tekstilfabrikker - og at de ikke en eneste gang har opplevd at alle de lovpålagte sosiale velferdsordningene var på plass.

Kina er verdens største kleseksportør.

DØMT TIL FENGSEL: Arbeidsrettsadvokat Duan Yi snakker med lokale medier etter at 12 sikkerhetsvakter ble dømt til fengsel etter en sykehusstreik i dag lokal tid. Foto: Reuters / NTB scanpix
DØMT TIL FENGSEL: Arbeidsrettsadvokat Duan Yi snakker med lokale medier etter at 12 sikkerhetsvakter ble dømt til fengsel etter en sykehusstreik i dag lokal tid. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AFP eksporteres det bare i kleshovedstaden Puning City i Guangdong-provinsen hvert år klær for over 1,6 milliarder dollar.

Flere organisasjoner har kritisert både fabrikkeiere og motegiganter for å outsource produksjonen sin til Bangladesh og Kina, der arbeiderne får minimale lønninger - og må jobbe under elendige helse- og sikkerhetsvilkår.

OPPRØRT: Demonstranter protesterte kraftig mot at det skulle bygget et stort kjemikalieproduksjonsanlegg i byen Maoming - også i Guangdong-provinsen. Foto: Reuters / NTB scanpix
OPPRØRT: Demonstranter protesterte kraftig mot at det skulle bygget et stort kjemikalieproduksjonsanlegg i byen Maoming - også i Guangdong-provinsen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer