HARDE KAMPERT:  Styrkene som er lojale mot Det nasjonale overgangsrådet (NTC) inntok Sirte for flere uker siden. Lørdag rykket de fram med 100 kjøretøy lastet med tunge våpen. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/Scanpix
HARDE KAMPERT: Styrkene som er lojale mot Det nasjonale overgangsrådet (NTC) inntok Sirte for flere uker siden. Lørdag rykket de fram med 100 kjøretøy lastet med tunge våpen. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/ScanpixVis mer

- Nå tar våre styrker seg av snikskytterne

Kampene pågår for fullt i Khadafis hjemby i Libya, hvor man mistenker at dikatoren gjemmer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyske styrker rykket lørdag fram mot Muammar Kadhafis fødeby Sirte med 100 kjøretøy lastet med tunge våpen, opplyser en journalist fra Reuters. Styrkene er lojale mot Libyas Nasjonale overgangsråd.
Offensiven er en av de mest omfattende mot byen så langt og foregår på sørsiden av byen. Tusenvis av sivile er fanget i byen.

Minst 18 personer skal ha blitt drept og nesten 300 skadd i løpet av de to siste dagene.

Sirte er selve frontlinjen i kampen for å gjøre en endelig slutt på Kadhafis 42 år lange styre. Kampen har pågått i flere uker.

- Beskytter en viktig person Byen kontrolleres fortsatt av Kadhafis styrker. Det er også mistanke om at diktatoren selv skjuler seg i byen.

- Kadhafi-lojalistene går aggressivt til verks. Det virker som om de beskytter en svært viktig person, sier Abdullah Aaly i NTC til nyhetsbyrået Reuters.

NTC sier de har drept pro-Kadhafi-styrker, men de har ikke kunnet oppgi noe antall, da de hevder at likene fortsatt er inne i husene.

USYNLIG FIENDE:  Libyske styrker kjemper mot Khadafi-lojalistene. Men fienden skjuler seg godt. Foto: AP Photo/Manu Brabo/Scanpix
USYNLIG FIENDE: Libyske styrker kjemper mot Khadafi-lojalistene. Men fienden skjuler seg godt. Foto: AP Photo/Manu Brabo/Scanpix Vis mer

- Det er en voldsom kamp her i Sirte. I dag tar våre soldater seg av snikskytterne som har inntatt posisjon i byen, sier leder for Det libyske overgangsrådet (NTC) til Reuters.

Gjemmer seg NTC-soldaten Faraj Leshersh sier til Reuters at Kadhafi-lojalistene opererer i det skjulte, og bruker brennende dekk til å gjemme seg bak når de beveger seg mellom bygninger.

- De utnyttet jordstøvet og beveget seg enda litt nærmere. Det er om lag 500 meter mellom oss og dem, sier Leshersh.

Mange sivile har flyktet fra byen etter at kampene intensiverte seg. Tilværelsen er uholdbar for de som er igjen. Strømtilførselen er kuttet, og man er i ferd med å gå tom for mat og drikkevann.

- Det er umulig å forstå hvem som skyter. Det er helt tilfeldig, sier Milad Abdul Rahim, som var på vei ut av Sirte i dag.

18 DØDE:  NTC-styrkene legger et lik på en båre i Sirte. I alt 18 personer har blitt drept de to siste dagene. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/Scanpix
18 DØDE: NTC-styrkene legger et lik på en båre i Sirte. I alt 18 personer har blitt drept de to siste dagene. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/Scanpix Vis mer

Sirte som by har en sterk symbolverdi. Kadhafi omgjorde byen fra å være en fiskelandsby til å bli en slags sekundær hovedstad. Han bygde enorme villaer, hotell og konferansesenter for å huse internasjonale kongresser.

Bombet hus Tidligere i uken var det harde kamper ved frontlinjen vest i Sirte etter det opprørsstyrkene sier var et rakettangrep mot deres posisjoner fra Gaddafi-styrker inne i byen. Salem Hamees, som også flykter fra Sirte, forteller til nyhetsbyrået AFP at huset hans ble truffet av en bombe. — Vi vet ikke hvor den kom fra. NATO-bombingen er skummel, alt er skummelt. Det spiller ikke noen rolle hvem bombene kommer fra, sier Hamees.
Men det er ikke bare uproblematisk for NTC å gjenvinne kontrollen i byen. En langtrukken kamp med mange sivile dødsfall vil skape fiendlighet fra lokalbefolkningen og gjøre en gjenforening langt vanskeligere.