Alexander Vik (61) led milliardtap i London:

Nå tas den norske milliardærens spektakulære strid med Deutsche Bank til Høyesterett i Norge

Etter flere tap i retten slåss Alexander Vik og hans 89-årige far videre - med advokathjelp fra John Christian Elden. 

STRITTER IMOT: Siden Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i 2013 ble dømt til å betale Deutsche Bank 300 millioner dollar, har Vik og hans selskaper strittet innbitt imot - i Storbritannia, USA og nå også Norge. Her fra London i 2013. Foto: Keith Hammett 
STRITTER IMOT: Siden Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i 2013 ble dømt til å betale Deutsche Bank 300 millioner dollar, har Vik og hans selskaper strittet innbitt imot - i Storbritannia, USA og nå også Norge. Her fra London i 2013. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en knusende dom i Londons High Court i 2013, kjemper den norske milliardæren Alexander Vik videre for å unnslippe ei milliardgjeld til Deutsche Bank.

At han tidligere denne måneden gikk på en serie tap i Borgarting lagmannsrett, gikk under radaren for de fleste.

Bankens norske bytte

Blant Viks norske advokater er John Christian Elden, som representerer Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos.

I lagmannsretten hevdet Elden at den britiske dommen fra 2013 ikke kan brukes som grunnlag for å inndrive gjeld i Norge, men fikk ikke medhold.

«Kjennelsen vil bli anket til Høyesterett. Sebastian Holdings fastholder at det ikke er et lovlig tvangsgrunnlag da de reelt sett er nektet ankebehandling i England», skriver John Christian Elden.

Lagmannsretten kom til motsatt konklusjon.

Dermed kan Deutsche Bank stramme grepet om sitt norske bytte: Vik-familiens IT-selskap Confirmit as.

SLÅSS FOR VIK-SELSKAP: John Christian Elden representerer Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i en sak som kan ende i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SLÅSS FOR VIK-SELSKAP: John Christian Elden representerer Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i en sak som kan ende i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Spektakulære operasjoner

John Christian Eldens klient Sebastian Holdings er det samme selskapet som i 2013 led et dundrende nederlag i Londons High Court.

Rettsforhandlingene varte i 45 dager, dommen var på 400 sider, og sakskostnadene nådde opp i over 100 millioner pund.

Det endte med at dommeren ga Sebastian Holdings skylda for en serie katastrofale valutahandler i 2008. Selskapet ble pålagt å betale Deutsche Bank omtrent 300 millioner dollar.

Men punktum var ikke satt.

Slik Dagbladet har beskrevet i en rekke artikler, satte banken igang en pengejakt i flere land, med langdryge rettsprosesser og spektakulære operasjoner. I Storbritannia, USA og nå også Norge, har Vik og hans selskaper strittet innbitt imot.

Fortsatt står det aller meste av gjelda ubetalt.

- Tilhørte faren

I en pågående sak i Oslo byfogdembete angriper Alexander Viks far Erik Martin Vik banken for å ha tatt utlegg i Confirmit-aksjene for å dekke sine krav mot Sebastian Holdings.

Den 89-år gamle eventyreren og tidligere pelshandleren har drevet forretninger i blant annet Sverige og på Kanariøyene, og er nå bosatt i Monaco. Han har i en årrekke vært en trofast støttespiller for sønnen.

- Aksjene tilhørte Erik Martin Vik på beslagstidspunktet. Det var ikke grunnlag for å ta beslag, sa Vik seniors prosessfullmektig Hans Ingvald Stensholdt i retten på tirsdag.

Han sa at Sebastian Holdings ikke har eid aksjene siden 2008, og at det var Alexander Vik som eide dem mellom 2008 og 2015.

Oslo byfogdembete konkluderte derimot tidligere i år med at den reelle eieren var Sebastian Holdings.

Milliarder forsvant

Deutsche Bank mener at Erik Martin Vik i virkeligheten opptrer som en marionett for sønnen Alexander.

Ifølge banken var eierskiftene i Confirmit ledd i en utspekulert manøver for å hindre den i å få dekket sine krav mot Sebastian Holdings:

Høsten 2008, da det var klart at selskapet hadde gått på en milliardsmell, forsvant verdier for cirka en milliard dollar fra selskapet. Verdiene ble overført til Alexander Vik og selskaper og personer i hans omkrets.

Blant eiendelene som ble overført, var aksjene i Confirmit as.

Norsk mareritt

Vik-familiens norske mareritt begynte i april i år. Da fikk Deutsche Bank rettens kjennelse til å ta arrest i Confirmit-aksjene for å sikre sine krav.

Som vanlig slo Alexander Vik knallhardt tilbake. Slik Dagbladet skrev i desember i fjor, hadde han i fjor høst overdratt aksjene i Confirmit til sin far Erik Martin Vik, mot å få redusert gjelda til faren med 100 millioner dollar.

Under en rettshøring i London samme høst forklarte han at han da skyldte faren over 500 millioner dollar - eller drøyt fire milliarder kroner med dagens kurs.

Ifølge Dagens Næringsliv oppga han nylig gjelda til faren til «over tre milliarder kroner».

Aksjene i Confirmit er kjernen i flere verserende saker i retten i Oslo.

Milliardjafs

Får banken medhold i at Confirmit-aksjene kan brukes til å dekke opp Sebastian Holdings gjeld, betyr det en stor jafs for å sikre seg verdiene den jakter på.

Aksjene handles ikke lenger på børsen, men ble verdsatt til en milliard kroner da de i fjor ble overført fra Alexander Vik til faren.

Får banken hånd om dem, kan gjelda reduseres tilsvarende, fra de omtrent 300 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner, som i utgangspunktet gjenstår.

Men det er en lang vei å gå: Som vanlig i rettssaker der Alexander Vik er involvert, er det kamp for hvert komma, med stadig nye kapitler og rettsprosesser.

- Krenket menneskerettigheter

Så langt har det blitt mange tilbakeslag for Vik-familien i Oslo: Det gjelder blant annet et krav om å få utsatt saken som nå føres for Oslo byfogdembete, og påstanden om at dommen fra High Court i London i 2013 ikke kan tvangsfullbyrdes i Norge.

Det siste planlegger John Christian Elden å argumentere kraftig for - og ikke nødvendigvis bare i Høyesterett.

Elden mener at britisk rett krenket Sebastian Holdings rett til å anke, slik den er nedfelt i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), ved å stille umulige sikkerhetskrav for betalingen.

Kan ende i Strasbourg

«Den aktuelle dom av 8. november 2013 kan ikke tvangsfullbyrdes i Norge da anerkjennelse av denne dommen åpenbart vil virke støtende på rettsorden i Norge», var en av Eldens anførsler i Borgarting lagmannsrett.

Skulle han heller ikke nå fram med dette i Høyesterett, kan det bli aktuelt å ta saken videre til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

«Saken kan ende der hvis det begås brudd på konvensjonen. I første omgang ber vi Høyesterett om å rydde opp», skriver John Christian Elden i en tekstmelding til Dagbladet.