Nå tegner de Hitler-bart på Obama

Forslaget til ny helsereform setter sinnene i kok.

SKJELLSORD: De sterkeste motstanderne av Obamas helsereform anklager ham for å ha en skjult sosialistisk agenda. De sammenlikner ham også med Hitler. Foto: AP Photo/Jim Cole/SCANPIX
SKJELLSORD: De sterkeste motstanderne av Obamas helsereform anklager ham for å ha en skjult sosialistisk agenda. De sammenlikner ham også med Hitler. Foto: AP Photo/Jim Cole/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Da Barack Obama ankom Portsmouth, New Hampshire denne uka ble han møtt med buing og demonstranter som hadde tegnet Hitler-bart på plakatene av ham.

Valgkampslagordet «change» var forandret til «I've changed» (jeg har forandret meg).

Årsak: Obamas forslag til den første omfattende helsereformen på 50 år.

Hitler og Jokeren
Bare de siste ukene har motstandere av den nye helsereformen avbrutt politiske møter i stater som Florida, Iowa, Maryland, Nord-Carolina, Ohio og New Hampshire.

Bekymrede amerikanere vil ha svar på hvor mye helsereformen vil koste, om pengene vil gå til aktiv dødshjelp og abort og illegale innvandrere.

- Obama har mobilisert ungdommen, akkurat som Hitler. Han har sørget for at landet er i hendene på elitistiske Obama-tilhengere. De må ikke stå ansvarlig for noen, sier Barbara Kelly, en av de mange hundre som har demonstrert mot reformen, skriver Politico.

Under et folkemøte som senator Claire McCaskill holdt i St. Louis tirsdag, oppsto det tilløp til slåsskamp og to personer ble arrestert. Bildene av sinte demonstranter, pressede senatorer og Obama portrettert som Hitler og Jokeren i Batman, har fått Det hvite hus til å skjerpe tonen.

- For all skravlingen, ropingen, skrikingen og bråket, dere bør vite dette: Hvis du ikke har sykeforsikring, vil du endelig få alternativer som er rimelige og gode så snart vi har fått i gjennom reformen, sa Obama, da han talte til de frammøtte på Portsmouth High School.

Ble ikke enige
I USA lever ufattelige 46 millioner amerikanere uten helseforsikring. 9 millioner av dem er barn. Ytterligere 25 millioner er underforsikret. I praksis er disse menneskene overlatt til legevakten eller slumpregede sykehus for å få den akutte behandlingen de trenger.

Uten forsikring risikerer mange av dem å pådra seg store gjeldsvansker. Likevel bruker USA i dag 52 prosent mer på helse per person enn Norge.

Denne sommeren har representantene i Kongressen forsøkt å komme fram til et kompromiss som skulle utvide helsedekningen. Det rakk de ikke før Kongressen tok ferie nå i august.

Hjemme i sine respektive valgdistrikter må de folkevalgte stå skolerett for velgerne.

- Årsaken til at vi ser disse protestene og folk som stiller tøffe spørsmål under møtene, er at de føler presidenten er i ferd med å ta noe fra dem. Det motiverer folk, Det får dem ut, sier Michael Cannon, ekspert på helsepolitikk ved tankesmien Cato Institute i Washington DC til CNN.

Tredd nedover hodet
Mange av dem som nå tar ordet under folkemøtene har aldri tidligere vært politisk aktive.

Deres frustrasjon ble født tidligere i år, da regjeringen skrev under på krisepakke til bilindustrien, til bankene og en økonomisk stimulipakke på 787 milliarder dollar - uten at arbeidsløsheten har gått betydelig ned.

Å reformere helsevesenet for 2,5 trillioner dollar er å gå for langt, mener koalisjonen av skeptikere og uttalte motstandere.

- Dette blir presset i gjennom altfor fort. Det blir tredd nedover hodet på oss. Jeg er enig i at vi trenger helsereform, men jeg vil ikke at regjeringen skal ta over, sier pensjonisten Bette Jackson til nyhetsbyrået AP.

President Obama setter nå alt inn på å få vedtatt en reform før året er omme, og før kongressvalget endrer maktbalansen.

Motstanden mot et system der offentlige forsikringstilbud konkurrerer mot private, for å få ned prisene, møter imidlertid stor motstand fra republikanerne, men også fra Blue Dog-koalisjonen av konservative og moderate demokrater.

JOKEREN: Disse plakatene av Obama som Jokeren i Batman dukket opp i Los Angeles i begynnelsen av denne måneden. Foto: AFP PHOTO/ROBYN BECK/SCANPIX
JOKEREN: Disse plakatene av Obama som Jokeren i Batman dukket opp i Los Angeles i begynnelsen av denne måneden. Foto: AFP PHOTO/ROBYN BECK/SCANPIX Vis mer