Nå tenner Arnold sigaren og slukker lyset

California-guvernør Arnold Schwarzenegger la ut video av seg selv siste dag på jobb.

VEIEN VIDERE? President Barack Obama og nylig avgått California-guvernør Arnold Schwarzenegger kommer godt overens i miljøspørsmål. Her er de i Det hvite hus i Washington i 2009. FOTO: Jim Young/REUTERS
VEIEN VIDERE? President Barack Obama og nylig avgått California-guvernør Arnold Schwarzenegger kommer godt overens i miljøspørsmål. Her er de i Det hvite hus i Washington i 2009. FOTO: Jim Young/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kroppsbyggeren og skuespilleren Arnold Schwarzenegger ble guvernør i delstaten California i 2003 som et resultat av en protest mot at verdens 5. største økonomi var på vei utfor stupet og at daværende guvernør Gray Davis foreslo en ny skatt på biler.

I de sju årene som har gått, gjorde Schwarzenegger lite med de økonomiske problemene han ble valgt for å fikse, men grep tak i helt andre ting.

Til tross for at Dagbladet på lederplass i 2003 skrev at Schwarzenegger «representerer det vellykte og nyliberale Amerika», har 63-åringen de siste årene stått for store budsjettunderskudd, investeringer i infrastruktur, gjennomført en av verdens mest radikale klimalover og et valgsystem som fremmer moderate politikere.

Arvet gjeld Schwarzeneggers forgjenger startet som guvernør i California i 1999, med et budsjett som viste ti milliarder dollar i overskudd. I august 2003, da «Guvernatoren» gjorde seg klar til å ta over roret, var overskuddet blitt til et svimlende underskudd på 38 milliarder dollar, vel 270 milliarder kroner.

Opp av kaoset i den påfølgende kampen steg republikaneren Arnold «the Governator» Schwarzenegger, gift med demokrat og Kennedy-klanmedlem Maria Shriver.

Østerrikeren, som etter en karriere preget av doping, gruppesex og fantastiske filmroller gjorde amerikaner av seg, lovet å terminere lånene, rive opp den uregjerlige delstatens styresett med røttene og jobbe på tvers av de politiske skillelinjene.

Politisk krasj De første årene mislykkes han i stor grad med å nå målene han gikk til valg på, bortsett fra å blokkere den forhatte bilskatten som ville sørget for 36 milliarder kroner i hardt trengte inntekter. I stedet for oppsto det en isfront med demokratene og nederlag i fire lovforslag.

Etter å ha ertet på seg sykepleiere  og lærere og gått på fire nederlag i Californias delstatsforsamling i 2005 la han seg på en mindre konfronterende linje og ble gjenvalgt i 2006 med en demokrat som stabssjef ved hovedkvarteret i Sacramento.

MØTTE MOTSTAND: Dagbladet var tilstede da Schwarzenegger  gikk på sine første politiske tap i 2005. Her til glede for en sykepleier som demonstrerte mot hans forslag til endringer av offentlig sektor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MØTTE MOTSTAND: Dagbladet var tilstede da Schwarzenegger gikk på sine første politiske tap i 2005. Her til glede for en sykepleier som demonstrerte mot hans forslag til endringer av offentlig sektor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Dersom jeg lagde en ny Terminator-film, skulle jeg sendt en terminator tilbake til fortiden og fortalt Arnold at han ikke måtte avholdt en særavstemning (om de fire lovforslagene, red anm.). Jeg skulle hørt på kona mi, sa Schwarzenegger ifølge nyhetsbyrået Associated Press etter fiaskoen.

I de neste årene og tida under finanskrisen satset han på investeringer i infrastruktur og reform av Californias helsevesen. Det siste mislykkes etter lang tids tautrekking. Investeringene møtte på sin side kritikk fra republikanere som anklaget ham for overforbruk.

Forgjeldet og upopulær Dette var sju år siden, i dag faller dommen over 63-åringen:

Selv om «alle» fremdeles vil ha et bilde av seg selv sammen med den solbrune actionhelten, forlater politikeren Schwarzenegger kontoret sitt med den samme lave oppslutningen forgjengeren hadde, på rundt 32 prosent.

SKUESPILLEREN: Poster fra Arnold Schwarzeneggers film "The Terminator" fra 1984.
SKUESPILLEREN: Poster fra Arnold Schwarzeneggers film "The Terminator" fra 1984. Vis mer

Og gjelda? Etter en nådeløs finanskrise og uten de lovede reformene av offentlig sektor som Schwarzenegger gikk til valg på er den nesten tredoblet. Budsjettunderskuddet som arvtaker og demokrat Jerry Brown overtok i dag er omtrent der det var i 2003.

Krisefond Som en trøst har Schwarzenegger foreslått å opprette et økonomisk krisefond for å hjelpe delstaten gjennom tøffe tak i framtida. Om fondet blir en realitet avgjøres neste år, fire år etter at det virkelig behøvdes i 2008 da finanskrisa traff California som en slegge.

63-åringen omtales ofte som en sentrumsorientert politiker og får skryt av demokratene for å ha endret valgsystemet slik at det er lettere for moderate politikere å vinne fram.

Miljø-Arnold med ny jobb? Schwarzenegger blir husket for å ha satt California i førersetet for en av de største miljøsatsingene i verden.

Gjennom et bredt klima-kompromiss med demokratene sikret han en lovgivning som trolig vil endre hvordan amerikanerne på vestkysten lever og arbeider og som utfordrer måten amerikanere og verden tenker miljø på.

STATSMANNEN: Arnold Schwarzenegger taler til britiske soldater sammen med britenes statsminister David Cameron. Foto: Paul Hackett/ REUTERS
STATSMANNEN: Arnold Schwarzenegger taler til britiske soldater sammen med britenes statsminister David Cameron. Foto: Paul Hackett/ REUTERS Vis mer

Hva 63-åringen skal drive med framover har han ikke røpet. Obama lekte allerede i 2007 med tanken på ha ham i regjeringsapparatet og at «miljø-guvernatoren» kunne tenke seg å terminere klimagassene fra Washington DC er ingen hemmelighet.

- Jeg er veldig verdensvant, sa Schwarzenegger da han argumenterte for at han burde hentes inn til Det hvite hus.

Og om ikke det skulle fungere, så inviterte han i går kveld Russlands president Dmitrij Medvedev på ski, via twitterkontoen sin. Uansett hva framtiden bringer for Schwarznegger, så vil det sikkert vekke oppsikt.

TEKNOMANNEN:Russlands president Dmitrij Medvedev lyttet da Schwarzenegger fortalte om hvordan man bygger arbeidsplasser innen teknologisektoren i California. Foto: DMITRY KOSTYUKOV/EPA
TEKNOMANNEN:Russlands president Dmitrij Medvedev lyttet da Schwarzenegger fortalte om hvordan man bygger arbeidsplasser innen teknologisektoren i California. Foto: DMITRY KOSTYUKOV/EPA Vis mer
SHOWBIZ-POLITIKER: På dette bildet fra 2009 bruker den tidligere skuespilleren sverdet sitt fra filmen Conan barbaren for å vise hvordan han vil kutte i offentlige utgifter. Foto: Rich Pedroncelli/AP
SHOWBIZ-POLITIKER: På dette bildet fra 2009 bruker den tidligere skuespilleren sverdet sitt fra filmen Conan barbaren for å vise hvordan han vil kutte i offentlige utgifter. Foto: Rich Pedroncelli/AP Vis mer