NISSET PÅ SEG: Tore Karlsen og Bjørg Andresens nisseeldorado har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. Til neste år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques Hvistendahl
NISSET PÅ SEG: Tore Karlsen og Bjørg Andresens nisseeldorado har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. Til neste år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Nå tennes 28 000 julelys

Tore Karlsen (65) og Bjørg Andresen (67) ble bitt av julebasillen for 13 år siden. I år feirer de jul midt blant 28 000 lys og 900 nisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Send dine beste julehusbilder til julehus2011@gmail.com!

VINTERBRO (Dagbladet): «Hau-hau, hau-hau».

Hver gang fotografen tar et bilde og blitzer, roper nissen: «Hau-hau, hau-hau».

I mørket langs E18 på Vinterbro i Akershus, lyser kanskje Norges mest pynta julehus opp. Huset får biler til å tute, folk til å stoppe for å ta bilder, og husets eiere, Tore Karlsen og Bjørg Andresen, til å sprudle av latter og glede.

NISS HEI: Tore Karlsen og Bjørg Andresen koser seg niss i hjel gjennom hele desember. Foto: Jacques Hvistendahl
NISS HEI: Tore Karlsen og Bjørg Andresen koser seg niss i hjel gjennom hele desember. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det begynte i det små for 13-14 år siden. Etter det har det bare blitt verre og verre, sier Tore Karlsen, stående ute på tunet.

Gigantsnømann fra USA I en jevn strøm av tut fra veien og forbikjørende som stopper for å ta bilder, legger Tore ut om julepynten som tar luven av alle. Bare i inngangspartiet teller Dagbladet 17 nisser, i tillegg til den meterhøye snømannen som står i ei boble med innlagt snømaskin.

På garasjen er det 18 nisser, mens ute på tunet er det tre reinsdyr kledd i tindrende julelys. Og Eiffeltårnet.

- Hvor har du fått alt sammen fra?

- Vi kjøper mye i Sverige, vi har noen kontakter der som importerer fra Kina. I år har jeg for eksempel kjøpt en nisse til 2500 kroner som står utenfor inngangsdøra, men den har jeg festet med kjetting, altså.

VELKOMMEN: 17 nisser og én snømann sørger for at alle gjester føler seg velkomne til Tore Karlsen og Bjørg Andresen. Foto: Jacques Hvistendahl
VELKOMMEN: 17 nisser og én snømann sørger for at alle gjester føler seg velkomne til Tore Karlsen og Bjørg Andresen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Men Eiffeltårnet, har du vært i Paris?

- Nei, nei. Det har jeg også kjøpt i Sverige, sier Tore Karlsen, før han forteller at sønnen hans har fått tak i en snømann i USA. Snømannen er 9,85 meter høy og veier 85 kg. Til neste år skal den stå på plenen og se ned på huset.

Flyter over Tore Karlsen er sjef på utebane, men inne er det samboer Bjørg Andresen som regjerer med sin nisseteft. I løpet av de siste 13-14 årene har Bjørg knyttet til seg nisser av alle slag. Den 67 år gamle pensjonisten innrømmer at hun mangler begrensninger og magemål når det kommer til nisser.

- Det blir mye, ja. Når jeg ser noen fine, må jeg ha dem. Jeg tror vi har 900 nisser nå, hvis du regner med alle, sier Bjørg, sittende midt i nissehavet i stua.

Dagbladet tror imidlertid ikke noe på Bjørgs nisseanslag. Det er langt flere enn 900 nisser. Bare på kjøleskapet er det 63 nissemagneter. Nissene er over alt. Det er nærmere 100 på juletreet. De er i alle skap, oppå alle skap, nede på gulvet, i sofaen - og på do. Det eneste nissefrie området er kjelleren, der det i høst var oversvømmelse.

- Se her, alle de her kan synge eller spille! sier Tore Karlsen, og viser fram nissene fra bokstavelig talt øverste hylle.

Han klemmer på alle sammen bortover, og etter noen få sekunder synger og spiller de alle sammen. Bortsett fra én. Blotternissen.

- Vi fikk en demonstrasjon i Sverige av blotternissen, vi bare måtte ha ham, sier Bjørg.

100 kasser julepynt Når han ikke er nissegeneral, kjører Tore Karlsen ut varer til Rema 1000s butikker på Østlandet. I november tok han ut en ferieuke for å installere julepynten som står lagret i 100 papp- og plastesker på loftet. Første søndag i advent settes kontakten i og 28 000 julelys tennes med både Tore og Bjørgs barn fra tidligere ekteskap på besøk i tillegg til barnebarn. I år telte hele bunten 24, like mange som det er luker i julekalenderen.

- Hvor mye penger har dere brukt på nissehobbyen?

BLOTTERNISSEN: Midt mellom alle de 20 syngende og spillende julenissene, dukker denne blotternissen opp. Uskikkelig som han er, viser han bjeller og «Merry Christmas» når han et lite sekund drar ned buksa. Foto: Jacques Hvistendahl
BLOTTERNISSEN: Midt mellom alle de 20 syngende og spillende julenissene, dukker denne blotternissen opp. Uskikkelig som han er, viser han bjeller og «Merry Christmas» når han et lite sekund drar ned buksa. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg vil kanskje tippe på 50 000 kroner. Det er noen «investeringer» hvert år, det er for eksempel umulig å finne ut hvilken pære som det er gått på en krets med 360 pærer, så da kjøper jeg heller nye lys, sier Tore Karlsen.

- Kommer dere noen gang til å legge inn juleårene?

- Ja, hver januar, når vi har ryddet bort alle 100 eskene, tenker jeg at det får være nok, sier Bjørg.

Tore er ikke uenig.

LYSER OPP: En jevn strøm av forbikjørende stopper bilen på E18 i Vinterbro for å forevige nissehuset. Herer noen lekre detaljer. Foto: Jacques Hvistendahl
LYSER OPP: En jevn strøm av forbikjørende stopper bilen på E18 i Vinterbro for å forevige nissehuset. Herer noen lekre detaljer. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg gruer meg litt når jeg ser loftstrappa og vet at jeg skal bære all pynten ned, men det er jo så moro og hver dag i hele desember er det 8-10 stykker på døra her som vil hilse på. Vi har også hatt et busslast med 30 stykker fra Sverige som alle var inne for å se.

- Hva sier de da?

- De gir seg ende over, sier Tore Karlsen.

PS! Send dine beste julehusbilder til julehus2011@gmail.com. Husk kontaktinformasjon!

DA CAPO: Vi tåler et gjensyn med blotternissen. Her leder han an et helt orkester av nisser. Foto: Jacques Hvistendahl
DA CAPO: Vi tåler et gjensyn med blotternissen. Her leder han an et helt orkester av nisser. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer