GRUVE: Denne ulovlige gruven er blitt konfiskert av meksikanske myndigheter. Foto: AP / Eduardo Castillo / NTB scanpix
GRUVE: Denne ulovlige gruven er blitt konfiskert av meksikanske myndigheter. Foto: AP / Eduardo Castillo / NTB scanpixVis mer

Nå tjener det meksikanske kartellet «Knights Templar» mer på å selge jernmalm enn narkotika

- «Robin Hood»-kartellet er som mafiaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De kriminelle kartellene i Mexico er regnet for å være mektige og farlige. De fleste av dem har slått seg opp med voldsbruk og narkohandel. Men de har også andre økonomiske interesser.

Ifølge nyhetsbyrået AP er den viktigste inntektskilden for kartellet Knights Templar nå å utvinne og selge jernmalm.

- De regner jernmalm som sin hovedinntektskilde, sier Alfredo Castillo, den meksikanske regjeringens spesialutsending i delstaten Michoacan, til nyhetsbyrået.

- Som mafiaen Knights Templar-kartellet kontrollerer i praksis delstaten Michoacan, ifølge AP, og slo seg først opp som produsenter og eksportører av metamfetamin. Etter hvert begynte de også å utnytte den viktigste vanlige industrien i området de kontrollerer.

- Det er en kriminell organisasjon som mafiaen, sier Antonio Mazzitelli, Mexicos representant i FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).

- La Familia, Knights Templar og en del nye, mindre karteller gjør det på denne nye måten, sier Mazzitelli.

Det anslås at kriminelle i 2013 tjente omtrent en milliard dollar på ulovlig salg av jernmalm, men det er usikkerhet knyttet til anslaget.

Multinasjonale Dette er første gang en myndighetskilde i landet innrømmer at en av landets narkoorganiasjoner har fattet interesse for andre området. Kartellene knyttes også til trafficking, produksjon av piratvarer og utpressing.

Også Zetas-kartellet er involvert i annet enn narkotika.

- Dette er multinasjonale selskaper, som tilpasser seg markedet og gjør det de kan for å drive forretning, sier sikkerhetseksperten Samuel Logan til AP.

Kvasireligiøst Knights Templar oppstod i 2010 som en avlegger fra La Familia, og må på ingen måte forveksles med terroristen Anders Behring Breiviks oppdiktede organisasjon. Kartellet omtales som kvasireligiøst, og markerte seg blant annet da de lovet å avstå fra voldshandlinger under pavebesøket i landet i 2012

I 2009 ble de omtalt som et «Robin Hood»-kartell, og det kom fram at kartellmedarbeider drev et rehabiliteringshjem for rusbrukere. Men hvis rusbrukerne etter endt oppholdt nektet å jobbe for kartellet, ble de drept, ifølge meksikanske myndigheter.

Tempelridderordenen var en katolsk klosterorden med militære funksjoner. Ordenen ble opprettet av paven i 1128 og nedlagt i 1312.

STORPRODUKSJON: Den konfiskerte gruven hadde et stort antall maskiner. Foto: AP / Eduardo Castillo / NTB scanpix
STORPRODUKSJON: Den konfiskerte gruven hadde et stort antall maskiner. Foto: AP / Eduardo Castillo / NTB scanpix Vis mer