Nå tør gutta teste seg for klamydia.

- Urinprøve ikke like skummelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For seks år siden begynte de første klinikkene i landet å ta i bruk en ny metode for å teste menn for kjønnssykdommen klamydia. Det har lønnet seg - stadig flere unge menn tester seg, skriver Dagsavisen i dag.

Ifølge Siv Gamnes, daglig leder ved klinikk for seksuell opplysning, er det hovedsakelig menn som er smittesprederne av sykdommen, og derfor spesielt gledelig at flere gutter vil klamydiatestes. Sykdommen er en av de viktigste årsakene til ufrivillig barnløshet

Mange gutter fryktet den tradisjonelle testen, der de fikk stukket en pinne et lite stykke opp i urinrøret.  Den nye testen er like sikker som den tradisjonelle, men i dag holder det med en enkel urinprøve.

- Du bare tisser i et glass og det er alt, sier «Kristoffer» (21) til Dagsavisen. Han tror færre gutter vegrer seg for å teste seg nå.

- Jeg har hørt av kamerater at den gamle metoden sved og var veldig ubehagelig. Det er klart du utsetter litt lenger å teste deg da. Nå sjekker alle mine kamerater seg jevnlig, sier han.

Tendensen bekreftes av sykepleier Anne Tøsse ved klinikk for seksuell opplysning.

- Den nye metoden har helt tydelig endret gutters holdninger til å teste seg for kjønnssykdommer, sier Tøsse.

17.588 personer testet positivt på klamydia i fjor. Det er det høyeste antall smittede på 15 år.

Lurer du på noe om klamydia? Få svar av spesialistene hos Dagbladet.no: Alt om sex.

STADIG FLERE GUTTER: Oppsøker klinikker for å teste seg.