Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå trekker Kim Jong Ils fjerde kone i trådene

Tidligere pianist Kim Ok følges med argusøyne av utenlandsk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sørkoreansk etterretning holder et årvåkent øye med Kim Jong Ils fjerde kone og tidligere sekretær, Kim Ok.

Rapporter går ut på at den 44 år gamle kvinnen ikke bare pleier sin 22 år eldre ektemann, men også undertegner offisielle dokumenter på vegne av den nordkoreanske presidenten.

- Hun er den som står Kim Jong Il nærmest. Og på sett vis vokter hun døra inn til soverommet eller sykehusrommet hans. Hun er i en posisjon til å viderebringe hans meninger, sier Nord-Korea-ekspert Marcus Noland ved Peterson Institute i Washington til nyhetsbyrået AP.

- Har fått hjerneslag

Spekulasjonene rundt Kim Jong Ils fravær i offentligheten har gått høyt de siste ukene.

Spesielt etter at han uteble fra den storslåtte feiringen av landets 60 års jubileum.

Det heteste tipset går ut på at Kim ble rammet av hjerneslag i forrige måned og er i rekonvalesens etter en operasjon.

Nordkoreanske myndigheter nekter derimot for at noe feiler landets president, på tross av at det har gått over en måned siden han sist viste seg offentlig.

VELKJENT SYN: Dette arkivbildet fra 2005 er blitt en gjenganger. Nå spekuleres det i at Kim Jong Il er alvorlig syk. Den nordkoreanske presidenten har ikke vist seg offentlig på lenge. Foto: REUTERS/Korea News Service/SCANPIX
VELKJENT SYN: Dette arkivbildet fra 2005 er blitt en gjenganger. Nå spekuleres det i at Kim Jong Il er alvorlig syk. Den nordkoreanske presidenten har ikke vist seg offentlig på lenge. Foto: REUTERS/Korea News Service/SCANPIX Vis mer

Kim Jong Il tok endelig over makten i Nord-Korea i 1994. Da hadde faren styrt landet siden grunnleggelsen i 1948.

Dess lenger Kim Jong Il, som trolig lider av diabetes og hjertesykdom, blir borte fra rampelyset, dess mer øker sjansene for at han etterlater seg et maktvakuum, mener analytikerne.

- Dersom hans helseproblemer fortsetter, vil det sannsynligvis oppstå intern maktkamp, sier Kang Sung Yoon, Nord-Korea-ekspert ved Dongguk-universitetet i Seoul.

Kona trekker i trådene

Kim Jong Il har tre sønner, Jong Nam, Jong Chul og Jung Woon. Ingen av dem er blitt utpekt til å etterfølge sin far.

Det øker rykteflommen rundt Kim Oks stigende stjerne i det kommunistiske, autoritære regimet. Ekspertene mener at Kim Jong Ils sykdom bidrar til å styrke hennes posisjon.

- Dersom Kim Jong Il ikke kan kommunisere med andre, vil hun få en større rolle, sier Kang Jung Mo ved Kyung Hee-universitetet til AP.

Fra å ha vært pianist og jobbet som Kim Jong Ils sekretær på 80-tallet, har Kim Ok opp gjennom årene opparbeidet seg sterk innflytelse.

image: Nå trekker Kim Jong Ils fjerde kone i trådene

I fjor fulgte hun sin ektemann på hemmelig statsbesøk til Kina.

Sørkoreansk etterretning mener at selv om militæret tar seg av de viktigste funksjonene, er Kim Ok det individet - med unntak av sin mann - som har mest innflytelse i Nord-Korea.

Vil at yngstemann skal overta 

Ifølge kilder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har snakket med, forsøker Kim Ok å iscenesette en maktoverføring fra Kim Jong Il til yngste sønn, Jong Woon (24).

De nordkoreanske kildene Yonhap har vært i kontakt med, gir følgende forklaring maktspillet:

- Kim Ok, som er i 40-årene, frykter trolig at dersom Kims eldste sønn, Jong Nam (37), blir utpekt som etterfølger vil hun bli skjøvet til side på grunn av at de er jevngamle. Hun håper sannsynligvis å styre Nord-Korea via Jong Woon.

Når Kim Jong Il dør, kan det ta dager, uker, måneder, før omverdenen får vite det.

- Og når vi vet det, kan det ta måneder, om ikke et år før vi får vite hvem som styrer landet, sier den Washington-baserte Nord-Korea-eksperten, Marcus Noland til AP.

NORD-KOREAS REGENT? Flere analytikere mener at Kim Jong Ils fjerde kone, Kim Ok, får stadig mer innflytelse og kontroll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!