JAKT: I 2006 saumfarte Knut Jørgen Røed Ødegard Nordreisa etter nedfall fra verdensrommet. Denne gang blir det trolig ikke helikopter, men han vil gjerne ha hjelp av deg til å finne den steinen som falt ned i går. Foto: SCANPIX
JAKT: I 2006 saumfarte Knut Jørgen Røed Ødegard Nordreisa etter nedfall fra verdensrommet. Denne gang blir det trolig ikke helikopter, men han vil gjerne ha hjelp av deg til å finne den steinen som falt ned i går. Foto: SCANPIXVis mer

Nå trenger han din hjelp

Opprømt Knut Jørgen jakter meteoritt som kan endre synet på livets opprinnelse. Og den kan ha havnet i din hage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Knut Jørgen Røed Ødegaard er sitt sedvanlige, opprømte jeg i dag.

- Ja, jeg har litt tid, men det strømmer inn så mange observasjoner her at jeg ikke har rukket å se gjennom alt, sier astronomen til Dagbladet.

Meldingene handler om gårsdagens stjerneskudd, som var godt synlig i store deler av Sør- og Østlandet, og også Sverige.

- Noe nærmere sted har jeg ennå ikke kommet fram til, for det tar tid å komme seg gjennom alt. Men trolig har meteoritten falt ned på Østlandet, sier Ødegård.

Venter på vårSelv om meldingene flommer inn, vil han gjerne ha flere. Han vil etterhvert gå gjennom alt, og plotte inn på et kart. Og så vil han gjerne på jakt etter nedfallet. Men det kan by på problemer.

- Vi må bare erkjenne at det er vinter, og å lete etter en meteoritt i tung snø er i praksis umulig. Men snø og is er egentlig en fordel, for da forsvinner ikke meteoritten nødvendigvis ned i bakken. Og når snøen smelter, er det gode muligheter for å finne den, forklarer astronomen.

Selv om han ikke har fått plottet inn observasjonene på noe kart, tror Ødegaard at den har falt ned på Østlandet et sted. Og det gir lovende utsikter for funn.

- Der er det bebyggelse, og derfor vil jeg oppfordre folk til å være på utkikk. Etter hvert som snøen tiner vil det bli veldig interessant å undersøke. Og folk må gjerne si fra allerede nå hvis de har sett noe.

hjemmesiden til Ødegaard er det mulig å melde inn observasjoner.

Håper på Moss-dimensjoner
Den energiske astronomen håper han er like heldig som i 2006. Da falt en meteoritt en halvmeter unna en mann i Moss. En annen bit av meteoritten gikk gjennom et tak, noe som til da ikke hadde skjedd i Europa siden 1969. Og flere andre biter havnet i samme område.

Om ikke det skulle være nok, var meteoritten unik.

- Den inneholdt urstoff, det vil si stoff fra dannelsen av solsystemet vårt. Slike steiner har truffet jorden bare 3-4 ganger tidligere. Steinene fra Moss har havnet på laboratorier verden over, og gjort mye nytte for seg. Det er blant annet skrevet en rekke vitenskapelige artikler om dem.

Steinen som falt i går kan være like viktig.

- Den kan ha potensial til å forandre måten vi ser på dannelsen av liv. Vi vil gjerne få tak i den, og analysere hva slags type den er, sier Ødegaard.

UNIK: I 2006 trengte en meteoritt gjennom et tak i Europa for første gang siden 1969. Det skjedde i Moss. Meteoritten var unik fordi den inneholdt såkalt urstoff, og har havnet på laboratorier verden rundt.
Foto: SCANPIX
UNIK: I 2006 trengte en meteoritt gjennom et tak i Europa for første gang siden 1969. Det skjedde i Moss. Meteoritten var unik fordi den inneholdt såkalt urstoff, og har havnet på laboratorier verden rundt. Foto: SCANPIX Vis mer