TRIVES IKKE MED SÅ MYE SNØ: Rådyrene trenger mildvær. Foto: Tor Richardson/Scanpix
TRIVES IKKE MED SÅ MYE SNØ: Rådyrene trenger mildvær. Foto: Tor Richardson/ScanpixVis mer

Nå trenger rådyrene mildvær

I fare for å sulte i hjel etter stort snøfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mot slutten av helgen kan snøværet være på retrett i flere kystnære områder. Det er dårlig nytt for dem med vinterferie, men godt nytt for rådyrene, som sliter ekstra tungt denne vinteren.


Husk at du alltid kan sjekke været på db.no/vaer


Vinteren har vært spesielt snørik, særlig i kystnære områder. Det er i disse områdene størsteparten av rådyrbestanden i Norge befinner seg.

- Rådyrene er ikke veldig glad i snøen. De får fort problemer når snøen er over halvmeteren. Da har de innskrenket bevegelighet og begrenset mulighet til å finne mat. Dersom snøen ikke smelter i tide, vil større deler av bestanden raderes ut, sier Erik Lund, prosjektleder i Direktoratet for naturforvaltning, til NTB


Kan forsvinne

Meteorologisk institutt har så langt i år for det meste hatt dystre nyheter til rådyrene, men nå kan dette være i ferd med å endre seg. Allerede mot slutten av helgen kan snøen begynne å smelte enkelte steder.

- På Østlandet er det ventet mer snø ved starten av helgen, men på søndag kan det komme regn og mildvær. I flere områder på Vestlandet er snøen allerede i ferd med å smelte, og i områdene rundt Tromsø er det ventet mildvær, sier førstekonsulent Stein Kristoffersen ved klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt.


Mildere tider

Selvsagt kan snøen komme tilbake igjen like raskt, men Kristoffersen spår likevel at vi går en mildere tid i vente.

Vi legger bak oss en spesiell snørik start på vinteren. Det meldes om et snøfall på over tre ganger det normale flere steder i landet.

- Spesielt har det vært mye snø på Østlandet, langs Oslofjorden, og langs kysten ved Skagerak. Dette er områder hvor snøen vanligvis kommer og går litt, men i år har det vært så kaldt at den har blitt liggende i lengre perioder.


Hjelper til

Inntil snøen smelter, står enkelte ildsjeler på for å berge rådyrene. I Borre i Vestfold har et lokalt grunneierlag sammen med jeger- og fiskerlaget opprettet flere matestasjoner for rådyr. Med hjelp fra et lokalt bakeri og en mølle, sørger de for brød og havre til sultne rådyrskrotter.


- Mange rådyr vil slite med å overleve. Vi får bare passe på å fylle på mat ved stasjonene, slik at vi hjelper flest mulig, sier Bjørn Tore Freberg, aktiv i både grunneierlaget og jeger- og fiskerlaget til Gjengangeren.no.

(NTB)

• Sjekk været der du bor med Dagbladets værtjeneste