Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå trenger vi mer politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Luftkrigen mot Jugoslavia fortsetter. En talsmann for NATO sa i går at alliansen natt til i dag ville gjennomføre de mest omfattende bombeangrepene på militære mål hittil i krigen. I tillegg bombes sentrale sivile mål som kraftverk og viktige bruer. Bombene har nå falt i to uker uten annen pause enn det som skyldes dårlig vær og nedsatt sikt.
  • Luftkrigen føres altså med kraft og voldsom intensitet. Dette står i en viss kontrast til mangelen på politisk kraftutfoldelse. Vi håper at det foregår mer under overflaten enn det som blir urolige og stadig mer usikre befolkninger i de krigførende landene til del. Vi blir i foruroligende grad presentert for krav som fastlåser situasjonen, beskrivelser av fienden som absolutt avskyelig og mer av den slags som altfor ofte følger med kamphandlinger.
  • Bombene fikk ikke president Slobodan Milosevic til å bøye av, slik NATO-landenes ledere fra president Bill Clinton til statsminister Kjell Magne Bondevik sa at luftangrepene ville få ham til å gjøre. Da Clinton ble spurt hva NATO ville gjøre i en slik situasjon, så han bort på sin sikkerhetspolitiske rådgiver, som svarte: «Da bomber vi mer.»
  • FNs høykommissær for flyktninger sier nå at flyktningstrømmen ut av Kosovo kan nærme seg én million mennesker. NATO har hittil valgt å trappe opp luftkrigen uten de pausene som var planlagt med rom for politiske framstøt. Nå innledes den ortodokse påsken. Kanskje er tida inne til å ta bombepause og bruke serbernes påskehøytid til å se med friske øyne på mulighetene for å nå fram til bunkerspolitikeren i Beograd.
  • Akkurat nå virker en politisk løsning på krigen fjern og urealistisk. Men vi ser at de politiske redskapene som er tilgjengelige, ikke blir brukt med samme kraft og intensitet som vi legger i krigføringen. Utenriksminister Knut Vollebæk er på en rundreise som OSSEs formann for å undersøke diplomatiske og politiske muligheter. Men vi savner politiske ideer og initiativ fra de store maktenes politiske ledere, og ønsker oss det framfor tøffe trusler som binder oss til å føre enda mer krig.