Nå tror de Norges Bank vil senke rentebanen

Handelsbanken spår nå at det kan komme et rentekutt i løpet av første halvår 2017.

SVAKERE: Veksten i kjerneinflasjonen er ikke like høy som spådd. Det kan bidra til mulig rentekutt. Foto: Shutterstock
SVAKERE: Veksten i kjerneinflasjonen er ikke like høy som spådd. Det kan bidra til mulig rentekutt. Foto: ShutterstockVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statistisk sentralbyrå (SSB) har fredag morgen lagt frem ferske tall for prisstigningen.

De viser blant annet at årsveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt til 2,6 prosent i november, og det var svakere prisvekst på importvarer, som følge av kronesvekkelsen, som trakk ned.

Det bidrar til at Handelsbanken Capital Markets nå spår at Norges Bank i neste uke vil signalisere en sannsynlighetsovervekt for et rentekutt i løpet av første halvår neste år.

"Både vi og konsensus hadde sett for oss en prisvekst på 2,9 prosent i november, mens Norges bank ventet 3,2 prosent. Dermed har avstanden opp til Norges Banks prognose blitt betydelig", skriver meglerhuset i en rapport.

Lønnsvekst

Handelsbanken peker også på at lønnsveksten ser ut til å bli en god del svakere enn det sentralbanken har lagt til grunn.

I sin september-rapport ventet Norges Bank at lønnsveksten neste år skulle opp til 3,2 prosent, etter en vekst på 2,5 prosent i år.

"Problemet er at partene i arbeidslivet venter 2,7 prosent til neste år. Og tidligere denne uken fikk vi anslaget fra kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk, som anslo lønnsveksten i 2017 til 2,5 prosent. Dermed er det all grunn til å tro at Norges Bank vil måtte nedjustere synet på lønnsveksten, og dermed det underliggende inflasjonspresset", skriver meglerhuset i sin rapport.

De mener dette er de viktigste faktorene til at Norges Bank til uken vil presentere en noe lavere rentebane.

KPI

Tallene fra SSB viser også at konsumprisindeksen steg 0,2 prosent fra oktober til november.

På årsbasis var prisstigningen på 3,5 prosent, mens konomene ifølge TDN Finans på forhånd spådde en prisstigning på 3,6 prosent.

Ifølge SSB er det strømprisene som er hovedårsaken til utviklingen, da prisene på elektrisitet inkludert nettleie i perioden steg hele 8,2 prosent.

Prisene på mat trakk ned med et fall på 1,0 prosent fra oktober til november, mens prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler falt 4,0 prosent fra oktober til november. Prisene på flybilletter falt i perioden med 8,3 prosent.

Flere nyheter:

Hegnar: - Det høres helt tullete ut
Skeptiske klimaforskere krasjet klimamøtet i Marrakech
Fikk 15 millioner kroner for Johaugs hansker