- Nå tror jeg dessverre alt håp er ute

To døgn er gått siden pingvinkyllingene ble stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre pingvinkyllinger ble natt til torsdag stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund.

De tre små pingvinungene er mest sannsynlig døde etter å ha vært uten næring fra foreldrene sine i så lang tid. De tre pingvinene er fortsatt ikke funnet.

- Nå tror jeg dessverre alt håp er ute, sier daglig leder i Atlanterhavsparken Tor Erik Standal til Dagbladet, seint fredag kveld.

Politiet siktet fredag fire personer - alle russ - etter dyrevelferdsloven § 14 b: å «hensette dyr i hjelpeløs tilstand».

Overvåkningsvideo I går kveld friga politiet en overvåkningsvideo fra akvariet der pingvinene ble borttatt.

Videoen viser flere personer som tar seg inn på området. Tilsynelatende bærer også disse personene med seg noe ut fra parken, men politiet ville i går ikke fastlå med hundre prosent med hundre prosent sikkerhet at russen som er tatt opp av overvåkningskameraene, tar med seg noe.

- Alle de fire siktede erkjenner å ha vært innenfor gjerdet og at de har gått ned til området der pingvinene holder til, men de sier at de ikke har stjålet pingvinene, sier politiinspektør Yngve Skovly til Dagbladet.

Politiet har avhørt de fire siktede, og tatt beslag i mobiltelefoner. Politiet vil også gjennomgå bilder hentet ut av de beslaglagte mobilene. Daglig leder Tor Erik Standal ved Atlanterhavsparken sier til Sunnmørsposten at det også ble tatt bilder med blitz underveis.

- Ber om å bli trodd Advokat Reidar Andresen, representerer tre av de siktede i saken:

- Å konstatere at de har tatt pingvinunger og/eller egg er ikke mulig ut fra overvåkingsvideoen. Det hevder de også hardnakket at de ikke har gjort, og det ber de om å bli trodd på, sier han til Dagbladet.

- Slik saken nå presenteres, virker det som om både media og opinionen har avsagt dom i saken før politiet har etterforsket dette ferdig, sier advokaten.
 
Han sier saken er en enorm belastning både for den enkelte og for familiene.

TROLIG DØDE: Pingvinkyllingene har vært borte fra næring og foreldrenes varme de siste to døgnene. De er høyst sannsynlig døde. Foto: Atlanterhavsparken
TROLIG DØDE: Pingvinkyllingene har vært borte fra næring og foreldrenes varme de siste to døgnene. De er høyst sannsynlig døde. Foto: Atlanterhavsparken Vis mer

- Saken framstilles så langt etter min oppfatning ubalansert, og har så langt ikke på noen måte ivaretatt rettssikkerheten til dem som foreløpig er utpekt i å ha vært på området, sier Andresen.

Advokaten sier han har spilt inn til politiet om det kan være andre enn russen som har tatt med seg pingvinene - enten det er tobeinte, firbeinte eller fugler.

Advokat Axel Lange er oppnevnt som forsvarer til den fjerde siktede i saken, han erkjenner heller ikke å ha tatt pingvinene.

- Han kjenner ikke til at pingvinene ble tatt, eller hvem som har tatt dem. Han føler seg satt i en skikkelig skvis, sier Lange til Dagbladet.

Risikerer fengselsstraff Hvis påtalemyndigheten skulle falle ned på at overtredelsen er grov, åpner dyrevelferdslovens § 37 andre ledd for fengselsstraff i inntill tre år. Politiadvokat Skovly sier de ikke har tatt stilling til dette.

Dagbladet kjenner bare til én sak hvor det har blitt domfellelse for å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, da en gårdbruker ble dømt til 75 dagers ubetinget fengsel i Gjøvik tingrett i 2012.

OVERVÅKNINGSVIDEO: En overvåkningsvideo fra Atlanterhavsparken natt til torsdag, viser flere personer som tar seg inn i området der pingvinene holder til. Fire av personene i videoen er siktet for å «hensette dyr i hjelpesløs tilstand», men nekter for å ha fjernet dem fra parken. Foto: Sunnmøre politidistrikt
OVERVÅKNINGSVIDEO: En overvåkningsvideo fra Atlanterhavsparken natt til torsdag, viser flere personer som tar seg inn i området der pingvinene holder til. Fire av personene i videoen er siktet for å «hensette dyr i hjelpesløs tilstand», men nekter for å ha fjernet dem fra parken. Foto: Sunnmøre politidistrikt Vis mer