- Nå tvinges elevene til å snakke sammen

Ål ungdomsskule med eget hotell til mobiltelefonene.

Mobilhotell:  Mobilhotellet til klasse 8B på Ål ungdomsskule. Foto: Mari Halde Andersson.
Mobilhotell: Mobilhotellet til klasse 8B på Ål ungdomsskule. Foto: Mari Halde Andersson. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Elevene var kjempekritiske i starten, men det går overraskende bra, forteller Mari Halde Andersson, kontaktlærer for 8. trinn på Ål ungdomsskule.

Mobilhotell Etter nyttår ble FAU, elevrådet og skoleledelsen enige om at de ville ha en mobilfri skole, og en valgsfagsgruppe ble satt til å bygge et mobilhotell. Hver klasse fikk sitt eget hotell, og hver morgen må eleven levere fra seg telefonene sine. Hotellet er intet mindre enn en trekasse, hvor hver telefon får plass i sitt eget rom.

- For elevene er det viktig at telefonene oppbevares trygt, sier rektor Anne Marie Stokkedal. Nå er mitt inntrykk at mange av elevene syns det er deilig å slippe å være logget på sosiale medier hele tiden.

Hun innrømmer gjerne at de ikke er den første skolen som gjør dette. Gryllefjord i Torsken kommune på Senja i Troms er en av skolene som har vært mobilfri lenge.

- Vi har nok stjålet ideen, sier Stokkedal.

Utelukkende positiv Det har lenge vært forbudt å bruke telefon i timene, så det er i friminuttene Andersson merker den største forskjellen.

- Før var de skjermene overalt i friminuttene, og tok all oppmerksomheten til elevene. Men nå blir elevene nesten tvunget til å snakke sammen. Det er nesten utelukkende positivt, sier hun.
Ville ikke spise i kantina Andersson forteller at de i perioder opplevde at elevene tok bilder av hverandre mens de spiste og la ut på sosiale medier.

- Mange syntes dette var ubehagelig, og ville ikke spise i kantina i tilfelle de skulle blitt avbildet med matpakka i munnen.

Etter at de innførte mobilfri skole og mobilhotellet er ikke det noe problem lenger.

- Det er en frihet, sier elevrådsleder Otilie Røer Tvedt. Det er ikke så kult å plutselig se et bilde av seg selv på snapchat med munnen full av mat.

Ikke så ille som vi fryktet Mange av elevene var skeptiske til tiltaket, men ifølge Røer Tvedt er de fleste positivt overrasket.

- Nå får vi tid til å være mer sosiale, så de fleste er egentlig veldig positive til dette, sier hun.

Røer Tvedt sier at tiltaket ikke er så ille som de fryktet, men at det har blitt vanskeligere å planlegge ting etter skolen.

- Når jeg tenker meg om, så klarte de jo å avtale aktiviteter etter skoletid før i tiden. Så vi skal nok klare det nå også, legger hun til.

Elevrådsleder:  Otilie Røer Tvedt er fornøyd med mobilhotellet og mobilfri skole. Foto: PRIVAT
Elevrådsleder: Otilie Røer Tvedt er fornøyd med mobilhotellet og mobilfri skole. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer