LAVTRYKK: Som dette bildet viser er et kraftig lavtrykk nå på vei inn mot Nord-Norge. Det vil blant annet føre til liten storm i natt, samt betydelig skredfare. Grafikk: StormGeo
LAVTRYKK: Som dette bildet viser er et kraftig lavtrykk nå på vei inn mot Nord-Norge. Det vil blant annet føre til liten storm i natt, samt betydelig skredfare. Grafikk: StormGeoVis mer

Nå varsler meteorologene storm og stor skredfare

- Særlig fare for naturlig utløste skred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga gikk det flere snøskred, blant annet to ved Svinefjell i Telemark.

Ifølge vakthavende meteorolog Roar Inge Hansen ved StormGeo blir ikke uka som kommer noe tryggere for fjellskiløperne.

- Det blir ikke bedre. I nord ventes det en god skifting i været. Det vil variere fra plussgrader til minusgrader og fra regn til snø. Det er dessuten ventet en god del nedbør. Alt dette øker faren for skred, sier Hansen til Dagbladet.

- Typisk skredvær Skredvarsler Karsten Müller ved Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) sier at det særlig er fare for naturlig utløste skred i Nordland de kommende dagene.

- Situasjonen i Nord-Norge har vært utfordrende i helga, og det fortsetter. Tre lavtrykk har kommet inn, og i natt ventes det ennå ett.
Det medfører både nysnø, regn og temperaturøkning - som er typisk skredvær, sier han til Dagbladet.

Han forteller at NVE definerer skredfaren som «betydelig» i Troms og i den vestlige delen av Finnmark.

Følger situasjonen - Vi jobber nå med en ny oppdatering av skredfaren, og det kan raskt komme opp i «stor skredfare» i dette området, sier han, og råder folk som skal ferdes i fjellet om å sjekke snøskredfaren på varsom.no før de legger ut på tur.

Også i Møre og Romsdal og i Trøndelag er det ventet større skredfare denne uka.

- Her ventes det nytt påfyll av nedbør og mer nordvestlig vind, samt større skredfare, sier meteorolog Roar Hansen i StormGeo.

- Særlig en vindøkning i Trondheim og i Møre og Romsdal kan medføre at snøskredfaren går opp der, tilføyer snøskredvarsler Karsten Müller i NVE. 

Storm i nord og i Trøndelag Og ikke nok med at skredfaren er stor - både i Nord-Norge og i Trøndelag er det varslet storm denne uka.

Allerede i natt vil det ifølge meteorologen blåse opp til liten storm i Nordland, og mest utsatt er Nordlandskysten. Også resten av uka vil bli preget av urolig vær i nord, men sola kan glimte til innimellom, opplyser meteorolog Hansen.

- I Trøndelag viser foreløpige prognoser ut til at det blåser opp til liten storm natt til fredag, sier han.

Sør- og Østlandet i le På Sør- og Østlandet vil det ikke skje så mye værmessig den kommende uka, mener meteorologen.

STORE VANNMENGDER: Mildvær og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i store deler av Troms. Meteorologisk institutt har sendt ut flomvarsel for hele fylket. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommune
STORE VANNMENGDER: Mildvær og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i store deler av Troms. Meteorologisk institutt har sendt ut flomvarsel for hele fylket. Foto: Teknisk drift, Lenvik kommune Vis mer

- Østlandet ligger i le, og det fine været vil fortsette. det ser ut til å vedvare helt til neste uke, men det blir mer usikkert mot helga. I fjellet er det større fare for vind og snøbyger, men på lavlandet i på Sør- og Østlandet ser det altså bra ut, sier Hansen.

Ekstremregn Som Dagbladet skrev i går førte enorme  nedbørsmengder har ført til oversvømmelser i hus og på veiene flere steder i Troms.

I Lenvik kommune kjempet ansatte mot vannmassene siden lørdag morgen.

- Vi begynte i går morges og holdt på fram til langt utover kvelden. Så begynte vi igjen i tidlig i morges, sa Vidar Markussen i teknisk drift i Lenvik kommune til Dagbladet i går.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer