Nå velger du sykehus selv

Fra 1. januar kan du selv velge hvilket sykehus du skal behandles på. Dermed trenger du ikke lenger godta uholdbar ventetid. For en egenandel på fire hundre kroner kan du reise til det sykehuset som gir det beste tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reformen er en lenge planlagt nyttårsgave fra helseminister Tore Tønne. Før årsskiftet hadde ikke pasienter noen rett til å bestemme hvor de ville behandles. I går fikk vi alle sammen nye muligheter. - Fritt sykehusvalg er ikke minst viktig for dem som føler seg glemt i helsekøen. Men reformen vil også stimulere sykehusene til å bli enda bedre, sier Tønne til Dagbladet.

Valget viktig

- Selv om bare fem prosent benytter seg av fritt sykehusvalg, er det en viktig reform. For vissheten om at du har rett til å velge, betyr mye. Vi liker å vite at det finnes et alternativ hvis tilbudet vi får ikke er godt nok, mener Tønne.

Den tidligere direktøren i Røkke-konsernet Norway Seafood mener det er ekstra viktig med gode pasientrettigheter når du som «helsekunde» står svakt. - I et vanlig marked vet kunden mer om alternative tilbud. Når du kommer til et sykehus, møter du fagfolk som skal bestemme hva som er best for deg. I realiteten er du en «svak forhandler», og i en slik monopolsituasjon er det viktig med klare pasientrettigheter, sier helseministeren. Han tror sykehusene i større grad vil kjempe for å bli bedre når pasientene ikke lenger trenger å godta lang ventetid og dårlig kvalitet. I første omgang er målet at pasienter velger behandling der det er kortest ventetid. For fram til nyttår var Sykehus-Norge et Forskjells-Norge på sitt verste. Hvor du bor, var avgjørende for hvor lenge du måtte vente på operasjon.

Kvalitet

Ventetida er viktig, men målet er at du også kan velge ut fra kvaliteten på behandlingen. Fram til i dag er det gjort svært lite for å måle hvem som er flinkest i landet på hofteoperasjoner eller hvor du bør dra med anginaen. Derfor arbeider Sosial- og helsedepartementet nå sammen med forskningsinstitusjoner og Kommunenes Sentralforbund om å utvikle redskaper for å måle kvaliteten.