Nå velger Sverige

Sosialdemokratene ligger an til å overta regjeringsmakten, til tross for «katastrofevalg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): I dag kan 7 576 875 stemmeberretigede svensker gå til valgurnene og bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene.

Det går mot en ny regjering.

«Alliansen», med statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen har styrt landet i åtte år, og består av partiene Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna. Etter alt å dømme må disse vike plassen for en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna og Miljøpartiet, med støtte fra Vänsterpartiet. De seneste meningsmålingene vider et forsprang på rundt sju prosentpoeng i favør av den rødgrønne blokken.

Det ventede regjeringsskiftet kommer til tross for at Socialdemokraterna går mot et svært dårlig valgresultat.

Langt unna målet Ved forrige riksdagsvalg, i 2010, fikk de 30,66 prosent av stemmene. Det ble beskrevet internt som et «katastrofevalg». Lite tyder på at de klarer å forbedre det resultatet. På de seneste meningsmålingene har partiet vaket mellom 27 og 31 prosents oppslutning.

Det er langt unna det uttalte målet på å samle 35 prosent av stemmene. Ingen sosialdemokratisk statsminister har regjert med så lav støtte tidligere.

Det vil også bli svært komplisert å hente nok støtte i riksdagen til å kunne regjere. Sverigedemokratene, som konkurrerer med Miljøpartiet om å bli landets tredje største parti, havner på vippen. De kan, med støtte fra partiene som nå går under navnet alliansen, effektivt blokkere ethvert lovforslag den nye regjeringen kommer med.

Det er ventet at statsministerkandidat Stefan Löfven vil fri til Folkpartiet og Centerpartiet for å skaffe det nødvendige flertall i enkelte saker.

- Ingen store endringer På Kungsholmen, midt i Stockholm, møter Dagbladet mange som ønsker at sittende statsminister Fredrik Reinfeldt skal fortsette.

- De har håndtert økonomien utrolig bra i løpet av de siste åtte årene. Det har ikke kommet godt nok fram, sier Einar Lindquist til Dagbladet. Han har stemt på Moderaterna.

Han tror imidlertid ikke at det blir store forandringer i Sverige ved et regjeringsskifte.

- Vi har ett parti lengst til venstre, og ett helt til høyre. Bortsett fra det er man stort sett enige om hvordan ting skal gjøres her i sverige, sier Lindquist.

SISTE DEBATT: Statsminister Fredrik Reinfeldt (t.h.) og statsministerkandidat for Socialdemokaterna, Stefan Löfven på vei inn til statsministerduell på Norra Real i går kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SISTE DEBATT: Statsminister Fredrik Reinfeldt (t.h.) og statsministerkandidat for Socialdemokaterna, Stefan Löfven på vei inn til statsministerduell på Norra Real i går kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

De viktigste valgkampsakene for begge de store partiene har vært «jobbet» (arbeidsmarkedet), skolen og eldreomsorgen.

Selv i tjukkeste Stockholm treffer Dagbladet flere som har stemt på Centerpartiet, som i likhet med i Norge er et parti som kjemper for distriktenes interesser.

- Selv om jeg bor i Stockholm, så er jeg en «bondejævel» opprinnelig, og landbygden er tilsidesatt i riksdagspolitikken, synes jeg, sier Åke Persson.

Kamp om tredjeplassen Spenningen for øvrig knytter seg blant annet til hvem som blir landets tredje største parti. Utskjelte Sverigedemokraterna ligger ved de siste målingene et hestehode foran Miløpartiet, med 10,4 mot 8,3 prosents oppslutning. Miljøpartiet har likevel ledet mot Sverigedemokraterna med knapp margin igjennom hele august.

Mange trodde at det ferske partiet Feministisk initiativ skulle klare å karre seg over sperregrensen på fire prosent, men lite tyder på at de klarer det. Gudrun Schymans parti har blitt målt til mellom 1,6 og 3 prosents oppslutning i løpet av den siste måneden.