VELTER INN: Disse satelittmeldingene viser at røyken fra skogbrannene har nådd Norge. Foto: Aerosol optical depth (AOD). Vis mer

Nå velter USA-røyken inn

Røyken fra de massive skogbrannene i USA har nådd Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka viste beregninger fra EUs klimaovervåkningsprogram CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) at røyken fra de massive skogbrannene i USA kunne nå Europa og Norge i løpet av helga.

Nå viser bilder fra klimaovervåkningsprogrammet at røyken har nådd Norge.

Tydelig på Sørlandet

Til Teknisk ukeblad, som omtalte saken først, sier seniorforsker ved CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), Mark Parrington, at det tykkeste røyklaget også kan være synlig i Norge mandag.

Røyken har ligget ute i Atlanterhavet i noen dager før den har kommet innover Nord-Europa og Norge, ifølge bladet.

VG skriver at skogbrannrøyken var tydelig på Sørlandet søndag.

Uten sidestykke

ØDELEGGELSER: Veskysten av USA er hardt rammet av store skogbranner, og flere personer har mistet livet i Oregon, Washington og California. Video: KameraOne Vis mer

Satellittdata viser at brannene som herjer i delstatene California, Oregon og Washington, er uten sidestykke, og «ti eller hundre ganger så kraftige» som gjennomsnittet de siste åra, ifølge Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Trykket i atmosfæren har gjort at røyk fra brannene er blitt liggende over den vestlige delen av Nord-Amerika i dagevis, noe som har ført til potensielt farlig luftkvalitet over storbyer som Portland, Vancouver og San Francisco.

- Nivået og størrelsen på disse brannene er på et mye høyere nivå enn i noen av de 18 åra som våre overvåkingsdata dekker, har seniorforsker Parrington uttalt til Dagbladet.

Luftkvaliteten

Instituttet begynte å registrere denne type data i 2003.

- Det faktum at disse brannene slipper ut så mye forurensing i atmosfæren at vi kan fortsatt se tykk røyk mer enn 8000 kilometer unna, viser hvor ødeleggende de har vært når det gjelder størrelse og varighet, har han sagt.

- BLIR KALDERE: Etter å ha vært stille om skogbrannene som har herjet California, møtte Trump opp i delstaten mandag 14. september. Der forsikret han om at «det vil bli kaldere». Det skaper reaksjoner. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Tore Furevik, professor i oseanografi ved Universitetet i Bergen, sier imidlertid til VG at røyken ikke har noe å si for luftkvaliteten i Norge.

- Den asken som har nådd Europa og Norge vil nok ikke påvirke oss. Den er såpass uttynnet og i små mengder. Vi kommer heller ikke til å kjenne noe røyklukt, sier han til avisa.

Brannene i USA har allerede svidd av arealer på til sammen to millioner hektar, eller 20 000 kvadratkilometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer