KAN FORVERRE SITUASJONEN: Etter dagens flystyrt kan situasjonen i Ukraina forverre seg betrakelig, ifølge Einar Hagvaag. Foto: AFP/NTB Scanpix
KAN FORVERRE SITUASJONEN: Etter dagens flystyrt kan situasjonen i Ukraina forverre seg betrakelig, ifølge Einar Hagvaag. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Nå venter alle i spenning på Putin. Det var jo han som satte i gang opprørerne

Derfor er flystyrten i Ukraina også ei geopolitisk nøtt, skriver Dagbladets Einar Hagvaag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis pro-russiske opprørere i Ukraina har skutt ned et fly fra Malaysia kan de samtidig ha ødelagt forholdet mellom Vladimir Putin og EU fullstendig.

EU vil ikke komme med forhastede uttalelser om det nedskutte flyet før årsakene er klarlagt og de skyldige er sikkert utpekt. Men man venter i spenning på hva Russlands president, Vladimir Putin, nå vil si. Det er jo han som har satt de pro-russiske opprørerne i Ukraina i gang.

Dette er hva EU-kilder vil fortelle Dagbladet. Det ser, kort og godt, ut som om EU-lederne nå vil la Putin steike i sitt eget fett, inntil videre. Men de håper samtidig å kunne få ham med på et samarbeid om å løse krisa i Ukraina.

Nå kan dette bli adskillig verre.

I går kveld vedtok toppmøtet i EU at de 28 stats- og regjeringssjefene sterkere straffetiltak mot Russland enn tidligere, fordi man er skuffet over Putins politiske vilje til å løse krisa. Uten å si det rett ut, krever de at Putin tvinger de pro-russiske opprørerne i Ukraina til å delta i forhandlingene mellom Russland og Ukraina med meklere fra EU, og der i samtalene «temmer dem».

Nå har EU på toppmøtet vedtatt å be Den Europeiske Banken for Gjenoppbygning og Utvikling (EBRD) og Den Europeiske Investeringsbanken (EIB) stoppe nye investeringer i Russland. Da rammer de Russland på pungen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Russland her ikke møtt forventningene fra EU, heter det fra EU-hovedkvarteret i Brussel.

Og fra Europa-parlamentet, som er samlet i Strasbourg i Frankrike, het det i et vedtak i dag, torsdag:

«Russland burde støtte fredsplanen som er tilbudt fra Ukraina, overholde våpenhvilen og trekke tilbake sine leiesoldater gjennom korridoren for tilbaketrekking», heter det.

De europeiske folkevalgte ber EU-landene forby våpensalg til Russland og hjelpe Ukraina med å sikre sine forsyninger av gass gjennom å sende russisk gass tilbake fra EU. De vedtok også å være rede til å ratifisere avtalen om samarbeid og frihandel mellom EU og Ukraina.

Dette vedtaket ble gjort før flyet fra Malaysia Airlines styrtet.

Et fly som skytes ned i 10 000 meters høyde kan ikke rammes fra enkle og bærbare luft-til-bakke-raketter avfyrt fra skuldra.

Det må gjøres med mer langtrekkende missiler på bakken, kanskje støttet av radar, mener kyndige rådgivere som man har brukt i EU. Ellers må man bruke jagerfly.

29. juni hevdet representanter for de russisk-talende opprørerne at de hadde erobret en ukrainsk militær base hvor det fantes BUK bakke-til-luft-missiler. Dette er et batteri av missiler på stor beltevogn. De sa ikke hvor mange av disse de erobret. Rekkevidden av disse missilene er opp til 25 kilometer, 2,5 ganger avstanden fra bakken til den høyda hvor det malaysiske flyet fløy.