Nå venter alle på Norges Bank

Krona faller og faller. Dermed er valutaaktørene usedvanlig spente på sentralbanksjef Kjell Storviks avskjedshilsen: I morgen legger han fram Norges Banks forventninger til norsk økonomi for aller siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens krona når stadig nye bunnivåer, oljeprisen fortsatt ligger under 10 dollar fatet og aksjene på Oslo Børs i går falt med nye to prosent, er markedsaktørene uvanlig spente på hvordan Norges Bank vurderer de økonomiske utsiktene tre år fram i tid.

Kronekursen svekket seg i går til over 115 målt mot ecu-indeksen. Det er ca 10 prosent svakere enn det gamle utgangsleiet.
Eksportnæringen vil tjene på lav kronekurs, men på importsida vil både forbrukerne og næringslivet få svi dobbelt opp hvis dette blir langvarig.

Da vil en svekket krone kunne gi kraftig prisoppgang på importerte kapitalvarer (som fra før er så dyre at vi må betale med lånte penger til høy rente). Dyrere reiser vil bli en annen følbar konsekvens av vedvarende svekket krone.

Ingen impulser

- Slik situasjonen er nå får markedsaktørene ingen impulser. Dermed blir det en voldsom interesse for hva Norges Bank vil legge fram, sier senioranalytiker John Tørklep i DnB.

Han mener spenningen knytter seg til om sentralbanken ser like pessimistisk på neste år som Statistisk sentralbyrå, eller om den heller mer i retning av å være enig med den langt mer optimistiske finansminister Gudmund Restad.

Strid

- Jo, slaget om krona er tapt, sier professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Jan Tore Klovland. Han hevder at dette er en bred oppfatning blant norske økonomer.

- Nei, det utsagnet kjøper jeg ikke, sier administrerende direktør i Sparebankforeningen, sosialøkonomen Einar Forsbak.
Han mener at den rekordlave kronekursen ikke er en riktig pris på norske kroner, men et uttrykk for den ekstreme situasjonen som hersker både i olje- og valutamarkedet akkurat nå.

Forsbak er tilhenger av nåværende kurspolitikk, mens Klovland er blant dem som vil ha en omlegging til inflasjonsmål.

- Ikke dramatisk

- Vi kan selvsagt leve bra med en lavere leie for kronekursen enn det vi har hatt under fastkursregimet de siste årene. Men i så fall må vi få en ny pengepolitikk. I dag har vi ingen, sier Klovland. Ifølge Klovland er svekkelsen av kronekursen i praksis en devaluering uten at han vil karakterisere det som dramatisk.

- Risikerer vi at krona kan bli presset til stadig svakere kursnivåer godt under det vi har sett de siste dagene?
- Usikkerheten er stor på kort sikt på grunn av lav oljepris og fordi markedet er uten tillit til norsk penge- og valutapolitikk. Men utfra en totalvurdering av norsk økonomi, tror jeg ikke situasjonen er så dramatisk, sier Klovland.

Renta bør ned

Einar Forsbak minner om at kronekursen seinest i forrige uke var nær nivået myndighetene ønsker å bringe krona tilbake til.

Forsbak mener at utsiktene til en langvarig svekket krone og høy rente tilsier at renta bør settes ned straks man har bedre oversikt over virkningene på konjunkturene og sysselsettingen.

Men Forsbak tror ikke man har en sikker oversikt over dette før det er gått noen måneder til.