Nå venter de på dommen

Nokas-saken mot slutten i Stavanger tingrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag hengte David Toska lusekofta si over stolryggen i Stavanger tingrett for siste gang. Nær fire måneders bevisførsel og vitneprov er ferdig, nå trekker retten seg tilbake for å utarbeide dommen.


Toska føres tilbake til sin fengselscelle der han skal vente på straffen, 21 års forvaring eller en tidsbegrenset straff? Svaret kommer i februar.

Forvaring er som et sverd over hodet. Han vil ikke vite om eller når han igjen vil bli en fri mann. Toska sier han angrer, han vil ta utdanning og bli en lovlydig borger. Forvaring vil være en beskjed fra retten om at «vi tror ikke på deg, du er for farlig for samfunnet».

«Godgutten»:

David Toska har hatt en rolig framtreden i tingretten. Iført lusekofte, liten og rund og gjerne munter til sinns, virker han mer som en godgutt fra landet enn en kynisk forbryter.

«Vestkantgutten»:

Et par stoler bortenfor Toska sitter hans motsetning på tiltalebenken. Kjell Alrich Schumann er elegant som en børsmekler, med stadig nye slips og matchende skjorte og jakker. Han viser knapt noe mimikk, og han fører et vestkantspråk på grensen til det påtatte.

Schumann framstiller seg bare som en notorisk og avansert biltjuv som et par uker før Nokas-ranet trakk seg fra ranslaget. Hans alibi er den tungt kriminelle Svein-Erik Utsi. Schumann avga ingen forklaring før han kom til retten. Påtalemyndigheten forklarer det med at han måtte tilpasse sin forklaring til politiet.
 
- Hvis han har rent mel i posen, hvorfor sa han det ikke med en gang, slik at han kunne bli renvasket og kommet seg ut av varetekt? spør aktoratet. Schumanns strategi er felles for flere av de Nokas-tiltalte, de har ikke villet avgi forklaring før de har fått innsyn i politiets materiale. Det er et problem for dem.

«Familiefaren»:

David Toska: «Godgutten» i lusekofte. Foto: SCANPIX
David Toska: «Godgutten» i lusekofte. Foto: SCANPIX Vis mer

I retten har nok Johnny Thendrup framstått som den meste angrende. Rørleggeren og familiefaren er ikke tidligere straffedømt, han ble blindet av utsiktene til raske millioner. Alle i retten holdt pusten i noen sekunder da Johnny Thendrup senket blikket mot bordet og grublet over dommerenes spørsmål - hvem var det som skjøt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland?

Johnny Thendrup vet det. Etter noen sekunders nøling, måtte Johnny Thendrup beklage - han turde ikke røpe gjerningsmannen. - Jeg har familie som jeg allerede har sviktet grovt, jeg tør ikke si noe, sukket Thendrup. Dermed har ikke retten fått svar på et av de viktigste spørsmålene i Nokas-saken.

DNA

Aktoratet har pøst på med DNA-profiler funnet på våpen og ransutstyr. De tiltalte har vært i Stavanger, de har møtt David Toska, de har tvilsomme alibier. Aktoratet mener det holder i massevis til domfellelse. Forsvarerne påpeker at DNA ikke er datostemplet, det beviser bare at personen har rørt ved gjenstanden, ikke når og hvor. - Det nytter ikke med DNA-bevis herfra til månen, sa en av forsvarerne i retten.

Retten skal forsøke å vurdere sakens fakta objektivt og upåvirket av støyen rundt. Mediedekningen har vært voldsom, forbrytelsen skjedde i Stavanger og kravet om oppklaring og straff er påtrengende. Sikkerhetsoppbudet gir sine signaler.

Sikkerhet og verdighet

Nå kan politiet avvikle beleiringen av den provisoriske rettssalen i menighetshuset på Forus. Bevæpnede vakter har voktet bygningen, ingen har fått komme inn uten å gå gjennom sikkerhetssluser hvor personer og utstyr blir kontrollert. Og de første månedene raslet de tiltalte rundt iført korte fotlenker.

Alt dette sendte selvsagt melding til omverdenen - dette er landets farligste mennesker!

Etter at fotjernene ble fjernet etter kritikk fra en komité fra menneskerettsdomstolen, forble de tiltalte like rolige på sine plasser. For politiet handlet det om sikkerhet, for forsvarerne handlet det om verdighet.

Rettssaken har tatt nærmere fire måneder. Tiltalte har avgitt sine forklaringer, aktorat har trukket fram alt som peker på skyld mens forsvarerne har pekt på svakheter i bevis og talt for sine klienters uskyld. Nå skal retten heve seg over partene og veie alle fakta og felle sin dom. Det vil bli en kjennelse som kommer til å bli studert og diskutert og garantert anket inn for høyere rett.

Lovens strengeste straff

Nokas-saken er spesiell. Tungt bevæpnede ranere tok i noen minutter kontroll over sentrum i Stavanger. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Ranerne kom seg unna med over 57 millioner kroner. Forbrytelsen utløste en etterforskning og politijakt uten sidestykke. Det førte til at statsadvokaten kunne ta ut tiltale mot 13 personer, en er fortsatt ettersøkt.

I retten har ni av de 13 hevdet at de er helt uskyldige, mens fire erkjenner delvis eller hel skyld etter tiltalen. Aktors straffepåstand er svært streng, med krav om forvaring for fem av de tiltalte og fengselsstraffer fra 21 og ned til seks år for de andre. Forsvarerne hevder at det er straffekrav som ligger skyhøyt over rettspraksis, mens aktorat mener at Nokas-saken er så spesiell at lovens strengeste straff må anvendes.

Toskas feilvurdering 

De tiltalte har sittet i varetekt i opp til halvannet år når saken nå tas opp til doms. Det er nok en lettelse også for dem å få saken avgjort. De fleste av de tiltalte har opplevd innsiden av fengselsmurer før. Men få er dømt for vold, de er vinningsforbrytere og biltjuver. David Toska var hjernen som planla ranet og styrte troppene. Han oppdaget det han trodde var svakheten ved tellesentralen - et vindu i en bakgård så ut til å være vanlig kjøkkenglass som kunne \'knuses som kjeks\', slik Toska ordla seg overfor ranslaget. - Nå går vi for gull, var hans formaning til de maskerte og bevæpnede kameratene få minutter før de skulle storme inn i Nokas-bygningen midt i Stavanger sentrum.

Men Toska tok fatalt feil. Tunge sleggekast og over 100 skudd fra automatvåpen var nødvendig for å mørne og knuse vinduet. Politiet lot seg heller ikke lamme av den brennende lastebilen som skulle sperre utkjørselen. Derfor ble det skuddveksling på domkirkeplassen, Johnny Thendrup ble truffet i låret og både vitner og politifolk var i faresonen.

Nå gjenstår rettsoppgjøret. Dommen i tingretten kommer helt sikkert til å bli anket til lagmannsrett, og Høyesterett vil nok få straffeutmålingen til vurdering. Allerede i vår kan lagmannsretten ta fatt på ankesaken i det samme, ombygde menighetshuset ute på Forus.

KJell Alrich Schumann: «Vestkantgutt» med pene klær.
Johnny Thendrup: Framstår som en angrende familiemann.