<strong>DE KRIMINELLES NESTE TREKK:</strong> I sin risikorapport skriver Finanstilsynet at de frykter en kommende hacerbølge av mobiltelefoner. 
Illustrasjonsfoto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DE KRIMINELLES NESTE TREKK: I sin risikorapport skriver Finanstilsynet at de frykter en kommende hacerbølge av mobiltelefoner. Illustrasjonsfoto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Nå venter ekspertene hackerbølge mot mobilen

I motsetning til annen hacking vet ekspertene lite om de mobilkriminelles framgangsmåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uka la Finanstilsynet fram sin rapport «Risiko og sårbarhetsanalyse». Her går det fram at nordmenn ble svindlet for til sammen 143 584 000 kroner i fjor, ved bruk av betalingskort og nettbank.

Nå frykter Finanstilsynet en helt ny form for kriminalitet, nemlig flere hackerangrep på mobiltelefonen.

Og i motsetning til angrep på pc har ekspertene foreløpig liten kunnskap om hvordan angrep på mobiltelefoner skjer.

- Et kappløp - Man ser allerede i dag en forflytning fra pc til mobil- og smarttelefoner blant brukerne. Og med denne forflytningen vil de kriminelle følge etter. Finanssektoren må forberede seg på at også denne typen distribusjonskanal vil bli angrepet når bruksvolumet øker. Det er derfor viktig å ha en tett oppfølging av utviklingen av kriminalitet også her. Dette blir på en måte et kappløp, sier seksjonssjef i Finanstilsynet, Frank Robert Berg til Dagbladet.

I fjor ble 135 millioner kroner svindlet ved blant annet misbruk av andres bankkort, stjålet kortinformasjon og skimming. Fra nettbanker ble det stjålet litt over 8 millioner via trojanere eller stjålne sikkerhetsmekanismer.

- Angrepsmønsteret mot pc vet vi mye om, som hvordan de kriminelle blant annet infiserer maskinene med tjojanere, som igjen gir de kriminelle muligheten til å overvåke Pc'en og deretter gå mellom den og banken. Men mobil-hacking har det til nå vært lite av, så framgangsmåten de kriminelle bruker her, vet vi lite om, sier Berg.

- Vi tror imidlertid ikke at løsningene på smarttelefoner er mindre sårbare enn på pc. Analyse av risiko og ett oppfølging av utviklingen blir viktig. Bankene må prioritere arbeid med å sikre løsningene og finne frem til effektive tiltak, fortsetter han.

- Urovekkende Berg beskriver utviklingen som bekymringsverdig.

- Det er urovekkende på den måten at internasjonale kriminelle setter så mye ressurser inn på dette. Men det gjør de jo fordi de har tjent mye penger på denne typen kriminalitet i andre land.

- Hvordan kan vi beskytte oss mot denne typen angrep?

- Det er bankene som tilbyr tjenesten som er ansvarlige for at løsningene er sikre nok. Kundene må forholde seg til reglene og avtaler de har tegnet med banken, men også vise alminnelig aktsomhet. De kan oppdatere det som skal oppdateres, og holde hemmelige passord hemmelig. At løsningen som banken tilbyr kundene er sikre nok er bankens ansvar.

- Er noen telefoner mer utsatt?

- Nei, ikke det vi kjenner til. Det finnes to, tre viktige operativsystemer på mobil, og normalt er det det som er mest utbredt som er mest utsatt.

- Vil øke Også på sine hjemmesider advarer Finanstilsynet mot hackerangrep på mobiltelefoner:

Bruken av mobile løsninger har økt betydelig i 2012 og vil med stor sannsynlighet også øke i de neste årene, heter det her.

- Med økningen i bruken av mobiltelefonen som betalingskanal, er det viktig at bankene stiller samme krav til sikkerhet for mobile løsninger som det er for tradisjonelle nettbankløsninger. De mobile løsningene blir i stadig større utstrekning utsatt for de samme farer som tradisjonelle nettbanker, sier Berg.

<strong>- KAPPLØP:</strong> Frank Robert Berg i Finanstilsynet mener finanssektoren nå må sette inn ressurser og tenke tiltak for å forebygge mobil-hacking. - Dette blir på en måte et kappløp, sier Berg til Dagbladet.  

Foto: Ole C. Thomassen/Dagbladet
- KAPPLØP: Frank Robert Berg i Finanstilsynet mener finanssektoren nå må sette inn ressurser og tenke tiltak for å forebygge mobil-hacking. - Dette blir på en måte et kappløp, sier Berg til Dagbladet. Foto: Ole C. Thomassen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer