- Nå vet vi at det ikke er en fra nabolaget

Pågripelsen av serieovergriperen som har tilstått fire grove overgrep mot barn og unge, fører til lettelse hos ofre og pårørende.

OVERGREP: Her, på en gangvei mellom to hus, ble det begått overgrep mot en seks år gammel jente i 2008. Mannen i 40-åra, som ble pågrepet lørdag, har erkjent befatning med denne og tre andre overgrepssaker mot barn og ungdom på Østlandet. Fantomtegningen ble laget etter en voldtekt av ei 18 år gammel jente i 2011. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
OVERGREP: Her, på en gangvei mellom to hus, ble det begått overgrep mot en seks år gammel jente i 2008. Mannen i 40-åra, som ble pågrepet lørdag, har erkjent befatning med denne og tre andre overgrepssaker mot barn og ungdom på Østlandet. Fantomtegningen ble laget etter en voldtekt av ei 18 år gammel jente i 2011. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familiefaren i 40-åra, som ble pågrepet i helga, er siktet for i fire saker på det sentrale Østlandet som strekker seg fra 2008 og fram til mai 2014.

Forholdene omfatter voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år, og seksuell handling med barn under 16 år.

Mannen erkjenner befatning med alle fire sakene han er siktet for.

Bistandsadvokat Gard Lier, som representerer familien til ei åtte år gammel jente som ble utsatt for overgrep i Nittedal i mai 2014, sier at familien er lettet.

- Jeg har snakket med familien og de uttrykker en lettelse over at mannen er pågrepet, og at de nå vet at det ikke er en fra nabolaget, sier Lier til Dagbladet.

- Satt preg på livet Bistandsadvokat Hege Salomon, som representerer 18-åringen som ble voldtatt på Oppsal i november 2011, sier at hennes klient er glad for at saken nå ser ut til å få en avslutning.

- Det er en stor lettelse for dem å få vite at han nå er pågrepet etter tre års etterforskning, sier Salomon til Dagbladet.

Det var hennes klient som bidro til at det ble laget en fantomtegning av serieovergriperen etter saken i 2011.

Advokat Martin R. Richardsen, som representerer familien til den da seks år gamle jenta som ble utsatt for voldtekt på skjetten i 2009 sier:

- Familien er glad og lettet over at gjerningspersonen nå er pågrepet. Hendelsen har satt sitt preg på livene deres.

Umiddelbart DNA-svar Familiefaren er oppvokst på Oslos østkant, like ved det som seinere ble åsted for to av ugjerningene. Senere har han flyttet til et av Oslos nabofylker. Han har vært gründer og medeier i en bedrift, som senere ble kjøpt opp av et annet foretak som han også ble en del av. Ved siden av et aktivt yrkes-og familieliv, er mannen mannen svært sports og friluftsintressert.

Mannen ble pågrepet lørdag, og det ble tatt DNA-prøver av ham.

- Han avga DNA-prøve lørdag, og prøvesvarene kom samme dag, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos til Dagbladet.

DNA-prøven knyttet mannen umiddelbart til tre av de fire sakene han er siktet for:

• September 2008: Overgrep mot en 6 år gammel jente på Skjetten på Romerike.
• August 2010: Overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.
• Oktober 2011: Overgrep mot en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.
• Mai 2014: Overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

- Han ble tatt inn til avhør lørdag og avga DNA-prøve som knyttet ham til tre av de fire sakene han nå er siktet for. Han erkjenner befatning med alle fire sakene. Min klient er langt nede nå, sier manens forsvarer Kai Roger Vaag.

- Var ikke i materialet Mannens DNA-prøver knytter ham også til en femte sak, som ikke er med i siktelsen. Det dreier seg om en blotterepisode, der en mann skal ha onanert foran tenåringsjenter ved Ulsrudvannet på Østensjø i Oslo i 2004.

Saken er ikke med i siktelsen fordi den er foreldet.

Det var først i 2011 at det først ble slått alarm om serieovergriperen i Kripos. Ferden fra blotteradferd til barneovergrep uten voldsbruk til en brutal overfallsvoldtekt kunne tyde på en livsfarlig eskalering.

Akkurat hvordan politiet kom over mannen nå, vil ikke politiet avsløre.

- Det dreier seg om mange store etterforskningsgrep. Det har vært en utelukkingsmetode, der vi etterhvert har mye info fra gamle saker for å se likheter, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos til Dagbladet.

Mannen var ikke inne som noe navn politiet hadde sjekket i forbindelse med de tidligere sakene, opplyser Kripos til Dagbladet.

Under etterforskningen ble det tatt DNA-prøver av over 1000 frivillige menn som referanse, men den siktede mannen var heller ikke en av disse.