Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil Anundsen overvåke private hjem og eposter

Datatilsynet er engstelig og etterlyser dokumentasjon.

VIL OVERVÅKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) holdt pressemøte om nye overvåkningsmetoder i politiet hos justisdepartementet i Oslo.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL OVERVÅKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) holdt pressemøte om nye overvåkningsmetoder i politiet hos justisdepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): • Følg pressekonferansen med justisminister Anders Anundsen øverst i saken kl 12.30.

- Vi har sett en utvikling i trusselbildet det siste året som har vært negativ. Vi har fått en hel annen fokus på ekstrem islamisme som terrortrussel, og vi har sett en oppblomstring av høyreekstremistiske miljøer som kan bli en trussel på sikt. Vi må sette politiet i stand til å håndtere dette på en skikkelig måte, sier justisminister Anders Anundsen, og legger til:

- Vi har fått større etterretningshull.

Han foreslår i dag nye overvåkingsmetoder for å avverge og forebygge alvorlig kriminalitet.

De nye metodene som foreslås i forbindelse med terrorlovbrudd, drap menneskesmugling, menneskehandel, overgrepsbilder av barn og masseødeleggelsesvåpen, innebærer blant annet følgende:

• Hemmelig ransaking

• Kameraovervåking

• Tvangsmidler i avvergende øyemed

• Lettere beslag av e-postkontoer

• Romavlytting i private hjem for å avverge straffbare forhold.

• Dataavlesing, altså hacking av datamaskiner for å lese alt som blir gjort og skrevet på datamaskinen.

- Et endret kriminalitets- og trusselbilde tilsier at politiets adgang til å benytte skjulte politimetoder å utvides. Vi gir derfor politiet flere og bedre tvangsmidler, samtidig som personvernet ivaretas på en betryggende måte, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding.

Etterlyser dokumentasjon Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet presiserer at han uttaler seg på grunnlag av hva han har sett i mediene så langt, men føler seg ikke overbevist om at personvernet er så godt ivaretatt som det Anundsen sier.

- Jeg har fortsatt til gode å se god dokumentasjon fra politiet om at det er behov for beslag av for eksempel e-poster. Om dette tiltaket virkelig kan bekjempe kriminalitet, sier Thon til Dagbladet.

Han sier han har ventet på en slik pakke fra myndighetene og sier han er veldig spent på om justisminister Anundsen går så langt som det nå skisseres.

- Jeg er spent på om man har utbedret hvilke konsekvenser dette får for personvernet og menneskerettighetene, sier han.

- Engstelig Thon tror folk vil synes det er dypt problematisk om man spør folk om det greit at myndighetene leser deres private e-poster.

- Jeg er i grunn mest engstelig for de menneskene i samfunnet som lever i en slags lovlig randsone, som kanskje har andre politiske syn, seksuell legening eller interesser som ikke er helt A4, men fullstendig lovlige. Jeg er engstelig for at de skal legge bånd på seg, men ytrings- og kommunikasjonsfriheten deres er minst like viktig som alle andres, sier Datatilsyn-direktør Thon.

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere uttrykt ønske om å gi sikkerhetstjenesten lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett ved å bruke såkalt stordatateknologi.

- Det er viktig at PST har de nødvendige verktøy for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Det er viktig i slike vurderinger at vi tar inn over oss et nytt og forhøyet trusselnivå mot Norge, sa Anundsen til det i 2014.

De endelige forslagene vil bli presentert fredag klokka 12.30.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!