Arbeiderpartiets program 2017

Nå vil Ap forby drapsroboter

Arbeiderpartiet foreslår internasjonalt regelverk mot selvskytende våpen.

IKKE BARE TEGNESERIE: En forenklet versjon av en såkalt killer robot ble senkret sammen til starten på en sivil kampanje i London allerede i april 2013 mot draopsroboter. Siden den gangen har teknologien tatt kvantesprang, og Arbeiderpartiets programutvalg vil nå ha et internasjonalt regelverk. Foto; Carl Court Court, AFP/NTB Scanpix.
IKKE BARE TEGNESERIE: En forenklet versjon av en såkalt killer robot ble senkret sammen til starten på en sivil kampanje i London allerede i april 2013 mot draopsroboter. Siden den gangen har teknologien tatt kvantesprang, og Arbeiderpartiets programutvalg vil nå ha et internasjonalt regelverk. Foto; Carl Court Court, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arbeiderpartiets programkomite mener at Norge må være initiativtaker til internasjonalt regelverk for selvskytende, helautonome våpen montert på droner, selvkjørende biler og skip – såkalte drapsroboter.

Selvkjørende farkoster på land, til vanns og i lufta er ikke lenger science fiction, og det er heller ikke «selvskytende våpen». Og i framtiden kan vi vente automatiserte roboter, med våpen som vil være forhåndsprogrammerte, uten at mennesker sitter med en joystick og utløser sprenglegemer.

- Det er viktig at noen tar det politiske ansvaret for å etablere flere internasjonale avtaler på dette området. Det vi ser nå innenfor våpenteknologien er noe av det samme som i science fiction og tegneserier.

- Nå blir det til virkelighet, uten at det er noen regler på det, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i forsvars- og utenrikskomiteen, til Dagbladet.

Nå ønsker programkomiteen i Ap at Norge skal ta initiativ og ansvar for at et slikt internasjonalt regelverk blir til.

Programkomiteen er identisk med sentralstyret, der Anniken Huitfeldt er medlem og pådriver for forslaget som skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte i april.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer