Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil danskene ha atomkraft

Fra 80 prosent nei til 54 prosent ja.

 MODERNE ANLEGG:  Atomkraftsympatien har nå vippet over 50 prosent i Danmark. Atomindustriens sterke lobbykrefter legger nå fram forslag om at Danmark, Sverige og Tyskland bør gå sammen om å bygge et moderne anlegg sammen - som her i Geeschacht i Tyskland. Foto: EPA/SCANPIX.
MODERNE ANLEGG: Atomkraftsympatien har nå vippet over 50 prosent i Danmark. Atomindustriens sterke lobbykrefter legger nå fram forslag om at Danmark, Sverige og Tyskland bør gå sammen om å bygge et moderne anlegg sammen - som her i Geeschacht i Tyskland. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Danskene har snudd i synet på atomkraft og mener dette kan være et middel i kampen mot global oppvarming.

Danskene har i flere tiår vært motstandere av atomkraft, men de siste par årene har dette snudd, viser meningsmålinger.

54 prosent er nå helt eller overveiende positive til å bruke atomkraft i kampen mot klimaendringene, viser en meningsmåling Gallup har utørt for Berlingske Tidende.


Fra 80 prosent nei

På 1980-tallet sa hele 80 prosent av de spurte bastant nei til atomkraft, mens andelen var 73 prosent så sent som i 2007.

- Nå er bekymringen for klimaet blitt så markant, at den overgår motstanden mot atomkraftverk, konstaterer seniorforsker i miljøsosiologi, Lars Kjerulf Petersen.


Billigere

Finland, Storbritannia, Polen og de baltiske landene er nå alle i gang med å planlegge og bygge nye atomkraftverk for å dempe CO2-utslippene.


Nå mener enkelte danske politikere og eksperter at debatten om atomkraft bør gjenåpnes også i Danmark.


- I nabolandene våre produserer de strøm til halvparten av den prisen som de kullfyrte kraftverkene kan prestere i Danmark, sier lederen i Reel Energi Oplysning, Bertel Lohmann Andersen.

Lobbyorganisasjonen har kjempet for å innføre atomkraft i Danmark siden 1970-tallet og mener nå klimakrisen har aktualisert dette.


Bør bygge

- Danmark bør gå sammen med Sverige og Tyskland om å oppføre et kraftverk. Politikerne nekter å snakke om dette, men når stemningen i folket nå ser ut til å snu, bør politikerne følge opp, sier han.


Den danske regjeringens egen klimakommisjon holder døra på gløtt for atomkraft, og Dansk Folkeparti ønsker også å gjenoppta debatten. De Konservatives Ungdom krever atomkraft snarest. Greenpeace er derimot skeptisk.


- Avfallsproblemet er ikke løst, og risikoen for reaktorulykker og faren for spredning av atomvåpen-egnet materiale er der stadig, sier miljøorganisasjonens klima- og energimedarbeider Tarjei Haaland.

(NTB).


Et flertall av danskene mener at landet bør gjøre som Litauen (bildet) og satse på atomkraftverk. Foto. REUTERS/SCANPIX

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media