Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil de bringe Kadhafi til Haag

Første skritt på veien mot en arrestasjonsordre for det libyske regimet er tatt.

 ETTERFORSKES:  Muammar Kadhafis regime etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen. Foto: Juda Ngwenya REUTERS
ETTERFORSKES: Muammar Kadhafis regime etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen. Foto: Juda Ngwenya REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafis grep om makten i Libya ser foreløpig ut til å overleve de vestlige bombeaksjonene mot landet. Men samtidig som utenlandske styrker håndhever Sikkerhetsrådets resolusjon om å beskytte sivile libyere, har påtalemyndigheten ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) begynt å samle en sak mot Kadhafi.

Påtalemakten har nå tatt det første skrittet på veien mot å utstede en arrestordre for medlemmer av regimet, kanskje også despoten selv, melder CBS News, som har fått tilgang til dokumenter fra ICC.

Dystert bilde ICC vil stille regimet til ansvar for mulige krigsforbrytelser, og påpeker at dette ser ut til å ha vært regimets «politikk».

- Døde kropper ble fjernet fra gatene og sykehusene. Leger fikk ikke lov til å dokumentere antall døde og sårede på sykehusene etter at de voldelige sammenstøtene startet. Sikkerhetsstyrker skal ha vært plassert ved sykehusene og arresterte skadde demonstranter som søkte medisinsk hjelp. Voldtektsofre skal også ha blitt arrestert og utsatt for trakkasering, heter det i rapporten.

I kopien av ICC-rapporten, som er oversendt FNs sikkerhetsråd, sier Luis Moreno-Ocampo, påtaleansvarlig, at ICC har beviser for at det «ble skutt mot fredlige demonstranter» og at dette skjedde systematisk. Rapporten viser også til at det ikke finnes bevis for at dette blir gransket internt i Libya.

Mord, voldtekter og krigshandlinger - Tilgjengelig informasjon gir god grunn til å tro at kriminaliteter mot menneskeheten har skjedd og fortsatt skjer i Libya, heter det i rapporten.

ICC peker deretter på mord, ulovlige arrestasjoner, tortur og forfølgelser som noe Kadhafi-regimet driver med.

Rapporten hevder også at det er tegn som tyder på voldtekter, deportasjoner og krigshandlinger mot sivile som ikke selv tar del i kamphandlingene.

Det blir ikke spesifisert hvem arrestasjonsordrene potensielt sett vil inkludere, men europeiske og arabiske medier hevder ifølge CBS at det kan gjelde Kadhafi selv, sønnen Saif al-Islam, tidligere utenriksminister Moussa Koussa og etterretningssjef Abu Zeyd Omar Dorda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media