PLANER: Investorene på den tre dager lange Egypt Economic Development Conference betrakter en modell av en planlagt ny hovedstad fredag. Regjeringen håper under den tre dager lange konferansen i Sharm el-Sheikh å lokke investorer til å stable den skakkjørte økonomien på beina. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix
PLANER: Investorene på den tre dager lange Egypt Economic Development Conference betrakter en modell av en planlagt ny hovedstad fredag. Regjeringen håper under den tre dager lange konferansen i Sharm el-Sheikh å lokke investorer til å stable den skakkjørte økonomien på beina. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpixVis mer

Nå vil de bygge en ny hovedstad. Prislapp? 325 milliarder kroner

Stor befolkningsøkning i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts regjering planlegger å bygge en ny storby mellom Kairo og Suez. Byen skal være landets administrasjons- og finanshovedstad.

Planene ble presentert for potensielle investorer på en konferanse i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet fredag. Regjeringen ser for seg en by på 700 kvadratkilometer med opp til fem millioner innbyggere i 25 bydeler.

- Tanken er å bygge den nye byen oppsto ut fra vår erkjennelse av at Kairos befolkning kommer til å doble seg de neste 40 årene, sa landets boligminister Mustafa Kamel Madbuli til internasjonale ledere og diplomater.

Myndighetene i Kairo anslår selv at befolkningen i dagens hovedstad kommer til å øke fra 18 millioner i dag til 40 millioner i 2050.

Madbuli ser for seg at både nasjonalforsamlingen, presidentpalassene, regjeringsbygninger og utenlandske ambassader skal flytte til det han i fremtiden ser for seg blir en millionby øst for Kairo.

Den nye byen skal ha en fornøyelsespark som er større enn Disneyland i California, 90 kvadratkilometer med solkraftverk og en elektrisk togforbindelse til den gamle hovedstaden, sa Madbuli til de potensielle investorene.

Ministeren sa ingenting om anslått prislapp, eller om hvordan regjeringen ser for seg at den nye hovedstaden skal finansieres. Reuters derimot anslår prisen til å være omlag 40 milliarder dollar, eller 325 milliarder norske kroner.

(NTB)