- Nå vil de fryktede IS-lederne gå under jorda

Er ikke engang trygge i sin egen «hovedstad».

GÅR ETTER LEDERSKAPET:  USA angrep sammen med flere arbiske land i natt flere av Den islamske stats hovedkvarter i Raqqa, Syria. Dette kan tvinge IS-ledelsen under jorda, ifølge forsker. Abu Bakr al-Baghdadi (t.h.) er organisasjonens øverste leder, og selvutnevnt kalif. Omar al-Shishani (28) (t.v.) skal nå være øverste militære leder i IS. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
GÅR ETTER LEDERSKAPET: USA angrep sammen med flere arbiske land i natt flere av Den islamske stats hovedkvarter i Raqqa, Syria. Dette kan tvinge IS-ledelsen under jorda, ifølge forsker. Abu Bakr al-Baghdadi (t.h.) er organisasjonens øverste leder, og selvutnevnt kalif. Omar al-Shishani (28) (t.v.) skal nå være øverste militære leder i IS. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):USA har bombet Den islamske stat (IS) i Syria for første gang, i et stort angrep mot de ekstreme islamistenes hovedsete Raqqa og flere mål langs grensa til Irak.

Minst 120 væpnede jihadister ble meldt drept, og de voldsomme angrepene kan nå drive IS-ledelsen under jorda.

- Det blir vanskeligere å angripe og ta ut (drepe) sentrale lederskikkelser i Raqqa etter angrepene. De visste jo at USA ville angripe, men mange trodde nok ikke at angrepet skulle komme så fort. Så sjansen for nå å få ta ut det religiøse, politiske og militære lederskapet er redusert, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskoles mediegruppe til Dagbladet.

Vil gå under jorda Organiasjonen Den islamske stat har både blitt rik, mektig, velutstyrt og farlig. Men luftangrep er langt fra nok til å stoppe islamistenes frammarsj.

- Men dette er også bare begynnelsen. Det er et signal til IS om at USA kan angripe dem i hjertet av deres islamske stat. Symboleffekten blir at de aldri kan føle seg trygge - ikke engang i Raqqa, sier Gundersen til Dagbladet.

Natt til tirsdag ble både militære hovedkvarter, kommando- og kontrollposter, forsyningslagre, væpnede kjøretøy og treningsleirer angrepet. Og hardest gikk det ut over «hovedstaden» Raqqa.

- Lederne blir nok mindre synlige framover, for ikke å utsette seg for fare. På lik linje med Hamas-lederne på Gaza vil IS-lederne nå gå under jorda, sier Gundersen.

Les også: Dette er de viktigste lederne i Den islamske stat

Går etter mellomledere Lederne i al-Qaidas gren i Syria, Abu Yousef al-Turki fra al-Nusra, er meldt drept etter tirsdagens angrep. Men nå som angrepene har startet, kan det bli vanskeligere å drepe sentrale IS-ledere.

- For å styre et så stort område er IS avhengig av en desentralisert ledelse med synlige mellomledere, både politisk, religiøst og militært. Disse vil det være lettere å ta ut enn selve toppledelsen. For mellomlederne er avhengige av å være synlige for å utøve kontroll, sier Gundersen.

USA og deres allierte vil ifølge ham altså gå for å drepe ledere både på topp- og mellomnivå. To nordmenn havner da i amerikanernes sikte: Bastian Vasquez fra Skien og en 24-åring fra Bærum.

Står sterkt i Raqqa Da Den islamske stat tidligere i sommer erklærte sin egen stat, et kalifat, var det med Raqqa som hovedstad. Islamistene har lagt ressurser i å snu hovedstaden etter sine idealer, og byen har fått egne domstoler, eget moralpoliti, fengsler og skattekontor som styres av IS.

Å få IS ut av Raqqa, kan bli særdeles vanskelig.

- De har brukt tid og krefter på å bygge opp disse områdene, så det sitter nok langt inne å trekke seg ut. Luftangrep vil bidra til å svekke kapasiteten, men det er vanskelig å bli kvitt IS helt med bare luftangrep. Så da er det spørsmål om det kreves større samarbeid lokalt, sier Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

- Ja, det tror jeg blir svært utfordrende. Raqqa er det selvutnevnte kalifatets hovedsete, en by hvor både den religiøse, politiske og militære ledelsen har tilhold, supplerer Gundersen.

Målrettet mot Den islamske stat Mens ledelsen kan tvinges under bakken, prøver USA å splitte Den islamske stat og deres sunniallierte grupper. I sin frammarsj i Irak og Syria har IS vært avhengige av lokale sunnimuslimske grupper. De er altså avhengig av støtte fra lokalbefolkningen.

Og her kan bombingen ha stor kraft.

- IS er avhengig av støtte fra ulike sunnimuslimske grupper og kan i utgangspunktet bare operere i områder der det er sunnimuslimsk flertall. Så USA prøver å påvirke de gruppene og snu dem mot IS, sier Gundersen til Dagbladet.

Han sier det er derfor USA og de arabiske landene nå går direkte mot IS og deres hovedkvarter, ikke de sunnimuslimske allierte generelt.

- Det er avgjørende at de ikke bomber feil og treffer sivilbefolkningen. Det vil være kontraproduktivt. IS trenger sunnimuslimenes støtte, sier Gundersen.

Les også:
Dette er lederskapet i Den islamske stat (krever pluss-innlogging)

Dette står de allierte overfor: Så våpenmektig er IS

Mannen verden frykter

Dette er Abu Bakr al-Baghdadi - IS-lederen Obama har satt skuddpremie på