HENGER I EN TYNN TRÅD: Statsminister Theresa Mays politiske liv henger i en tynn tråd, med massiv motstand både fra opposisjonen og eget parti. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Scanpix
HENGER I EN TYNN TRÅD: Statsminister Theresa Mays politiske liv henger i en tynn tråd, med massiv motstand både fra opposisjonen og eget parti. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Brexit-avtalen

Nå vil de kaste Theresa May

1922-komiteen mobiliserer til mistillitsforslag. De har klart å kaste partiledere tidligere.

Theresa May kan ha et svært kort liv som statsminister og partileder foran seg. Det er stor motstand mot brexit-avtalen hun har framforhandlet, og en rekke regjeringsmedlemmer har trukket seg; i tillegg mobiliserer nå toryer i parlamentet for å få henne kastet.

- Stakkars Theresa May. Det blåser nordavind fra alle kanter, sier frilansjournalist, forfatter, tidligere NRK-korrespondent og Storbritannia-kjenner Annette Groth til Dagbladet.

Groth sier May høyst trolig må gå av som partileder og statsminister dersom avtaleutkastet ikke blir vedtatt i parlamentet.

GIR AVTALEN DÅRLIGE ODDS: Storbritannia-kjenner Annette Groth tror ikke Mays avtaleutkast går igjennom i parlamentet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
GIR AVTALEN DÅRLIGE ODDS: Storbritannia-kjenner Annette Groth tror ikke Mays avtaleutkast går igjennom i parlamentet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Hun har satt inn hele sitt politiske liv på denne avtalen, og må nok trekke seg dersom den blir nedstemt, sier Storbritannia-kjenneren.

May holdt pressekonferanse utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street klokka 18.

Brexit-ministeren gikk

I 17-tida har til sammen seks ministre, statssekretærer og rådgivere, samt De konservatives visegeneralsekretær, gått av i protest mot avtaleutkastet. Mest prominent av disse er brexit-minister Dominic Raab, som var blant de første til å trekke seg.

- Fungerer ikke: Jacob Rees-Mogg sier han ikke har tiltro til den nåværende lederen, statsminister Theresa May, og at brexit-avtalen «simpelthen ikke fungerer». Video: APVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

I dag har også en rekke medlemmer av den såkalte 1922-komiteen - «menige» konservative parlamentsmedlemmer (backbenchere) i parlamentet - levert inn mistillitsforslag på May. Når 15 prosent av komitémedlemmene har foreslått mistillit, kommer et samlet forslag fra backbencherne; i 2003 fikk de avsatt Iain Duncan Smith på denne måten.

Blant disse er den profilerte brexit-tilhengeren Jacob Rees-Mogg, som anses som en opprørsgeneral blant toryene. I 15-tida leverte han sitt mistillitsforslag til komitéleder Graham Brady.

- Det er av betydelig viktighet at politikere holder seg til sine forpliktelser, eller ikke inngår slike forpliktelser i utgangspunktet. Beklageligvis er ikke dette tilfellet, sa Rees-Mogg da han leverte forslaget.

Møtt med hånlatter

Støtte fra Labour kan statsministeren også se langt etter. Da May møtte parlamentet dag for å forsvare avtaleutkastet, ble hun møtt med hånlatter av opposisjonen. Labour-leder Jeremy Corbyns reaksjon var følgende:

- Parlamentet kan ikke, og vil ikke akseptere et uærlig valg mellom denne avtalen og ingen avtale.

May framholdt at avtalen hun har framforhandlet, er bedre enn avtalen mellom EU og Norge (EØS) og mellom unionen og Canada.

- Skissen til politisk erklæring innebærer en ordning som er bedre for vårt land enn begge disse, sa hun til skeptiske parlamentsmedlemmer.

- Går neppe igjennom

Storbritannia-kjenner Annette Groth har liten tro på at Mays utkast til brexit-avtale går igjennom det britiske parlamentet.

- I går ble jeg overrasket over at regjeringen sluttet opp om avtalen. Men i dag framstår det hele ikke fullt så substansielt, når til og med Dominic Raab har trukket seg. Det er full splittelse i regjeringen, og May har heller ikke full støtte blant toryene i parlamentet, sier Groth til Dagbladet.

HÅNLATTER: Statsminister Theresa May ble møtt med hånlatter da hun talte til parlamentet om forslaget til brexit-avtale. Video: AP Vis mer Vis mer

- Den eneste muligheten for flertall må være dersom noen av de resterende toryene er så redde for at Jeremy Corbyn og Labour skal ta over makten, at de stemmer for avtalen. Men det har jeg heller ikke mye tro på, sier hun.

- Fins det teoretisk andre muligheter for at avtalen kan reddes?

- Nei. Det måtte i så fall være nye forhandlinger med EU, men det blir vanskelig.

- Trenger trolig ikke mistillit

Groth, som nylig ga ut boka «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en brexit-tid», er oppmerksom på at 1922-komiteen nå mobiliserer for å kaste May.

- Jeg merker meg det, men de trenger ikke å foreslå noe slikt hvis avtaleutkastet ikke går igjennom i parlamentet. Da trekker May seg trolig på egen hånd, sier Groth.

- Ligger det an til at flere trekker seg fra regjeringen?

- Når Raab kunne trekke seg, kan enda flere følge etter. Det har versert rykter om at utenriksminister Jeremy Hunt er en kandidat, men det blir rene spekulasjoner.

- Hvordan vurderer du avtaleutkastet? Er det en levelig løsning?

- Nei, jeg synes ikke det. Særlig spørsmålet om grensen mellom Nord-Irland og republikken Irland skaper problemer.

FRI FLYT: I dag er det ingen kontroll på grensen mellom republikken Irland og Nord-Irland. Dette kan endre seg drastisk dersom Storbritannia løsriver seg fra EU. Plakaten, fra samfunn på begge sider av grensen, har slagord mot brexit. Foto: Peter Morrison / AP / NTB Scanpix
FRI FLYT: I dag er det ingen kontroll på grensen mellom republikken Irland og Nord-Irland. Dette kan endre seg drastisk dersom Storbritannia løsriver seg fra EU. Plakaten, fra samfunn på begge sider av grensen, har slagord mot brexit. Foto: Peter Morrison / AP / NTB Scanpix Vis mer

Motstand mot «backstop»

Ved en utmelding av EU blir grensen mellom Nord-Irland og Irland også grensen mellom EU og Storbritannia, og det skaper utfordringer for den nåværende frie flyten over grensen, som i dag er uten kontroll, i henhold til langfredagsavtalen av 1998.

Ulike aktører frykter hva en brexit-avtale kan føre med seg av konsekvenser for eksklaven.

- Irland på sin side vil ikke gå med på en fysisk grense, som strider med langfredagsavtalen, sier Groth.

En løsning som er skissert som «sikkerhetsnett» (backstop), er en midlertidig løsning der grensen forblir åpen, mot at Nord-Irland knyttes nærmere EU enn resten av Storbritannia, gjennom fortsatt medlemskap i det indre markedet og tollunionen. Men også dette bærer i seg store problemer.

- Det avhenger av de ti unionistene i parlamentet i London, som som ikke ønsker noen særstilling innenfor Storbritannia. De sier klart nei, konstaterer Groth.