Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil de rydde i kaoset

Det er to år siden Stortinget ba regjeringen utrede behovet for en krisehåndteringsenhet. Mandag vil trolig Kjell Magne Bondevik sette arbeidet i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble tallene på døde og savnede nok en gang justert. Kripos-sjef Arne Huuse mener nedjusteringen av antall døde fra 16 til 12 er en «ikke-sak».

-  Det har ikke hatt noen praktisk betydning, sier Huuse.

Han vil ikke kommentere spørsmålet om hvem som har ansvaret for listerotet, og gårsdagens feil som ble forklart med en «tastefeil». Samtidig kom det fram at verken statsministeren eller utenriksministeren ble informert så grundig at de skjønte alvoret i krisa like raskt som kolleger i andre land.

På jobb etter 34 timer

Det gikk 34 timer før Jan Petersen var på kontoret i Oslo. For Kjell Magne Bondevik gikk det over tre døgn fra katastrofen var et faktum til han var på plass på kontoret.

-  Det er ingen hemmelighet at det blant flere av regjeringsmedlemmene er stor irritasjon både over tilfanget av informasjon, og samarbeidet både mellom departementer og andre land, sier flere kilder til Dagbladet.

Stortinget ba allerede i 2002 regjeringen om å utrede behovet for en sentral krisehåndteringsenhet, men justisminister Odd Einar Dørum (V) har ment at det ikke var nødvendig. Men etter kaoset i håndteringen av katastrofen i Sør-Asia vil Kjell Magne Bondevik i Stortinget neste mandag trolig annonsere at arbeidet settes i gang.

-  Dette burde regjeringen ha gjort for lenge siden. Vi avventer nå Bondeviks redegjørelse i Stortinget, sier Ap\'s talskvinne i Forsvarskomiteen, Marit Nybakk.

Sikkerhetsdepartement?

Stortingets ønske om en sentral krisehåndteringsenhet er det som ble alternativet til Sårbarhetsutvalgets forslag, med Kåre Willoch i spissen, som gikk inn for et eget departement for sikkerhet og beredskap. Bakgrunnen for utvalgets ønske var blant annet at «det finnes heller ikke planer og prosedyrer for samhandling under kriser. Det avholdes svært sjelden øvelser for kriseledelsen i de ulike departementene.»

Da justisminister Odd Einar Dørum i 2004 la fram regjeringens syn på samfunnssikkerhet, så de ikke behovet for en sentral enhet for krisehåndtering. Isteden vil det i alvorlige krisesituasjoner «bli nedsatt en egen departementsrådgruppe bestående av de berørte departementer og Statsministerens kontor».

Det var dette som skjedde da regjeringen etter katastrofen i Sør-Asia innså alvoret.

Spørsmålet er om ikke kaoset med listene over savnede og kritikken fra de pårørende og overlevende kunne vært unngått hvis en sentral krisehåndteringsenhet hadde vært på plass før katastrofen.

VARIASJONER: Petersen: 20 døde - 1200 savnet eller «ukjente» (torsdag 30. desember). Bondevik: «Kan ikke utelukke 1000 døde» (fredag 31. desember). Gabrielsen: Det er ikke 16 døde, men 12. 81 savnet. (tirsdag 4. januar). Dørum: 16 døde - 275 savnet (mandag 3. januar).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media