UTENOMJORDISK: Japans nasjonale romforskningsorganisasjon (JAXA) annonserte i forrige uke at de akter å lande et ubemannet kjøretøy på månen iløpet av 2018. Den ble kunngjort på et møte med de aktuelle ministeriene. Foto: JAXA
UTENOMJORDISK: Japans nasjonale romforskningsorganisasjon (JAXA) annonserte i forrige uke at de akter å lande et ubemannet kjøretøy på månen iløpet av 2018. Den ble kunngjort på et møte med de aktuelle ministeriene. Foto: JAXAVis mer

Nå vil de ta igjen rivalene. Japan skal lande på månen i 2018

Bare tre land har gjort det før dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japans nasjonale romforskningsorganisasjon (JAXA) annonserte i forrige uke at de akter å lande et ubemannet kjøretøy på månen iløpet av 2018. Den ble kunngjort på et møte med de aktuelle ministeriene.

Dette er en bedrift bare USA, Sovjetunionen og Kina har gjort før dem.

- Dette er det første skrittet på veien. Det er fortsatt en rekke prosedyrer igjen som ferdigstilles før den endelige planen er godkjent, sa en talsmann til de frammøtte reporterne i etterkant ifølge CNN.

Dersom den blir godkjent vil JAXA bruke en Epsilon-rakett som igjen skal transportere kjøretøyet, en «SLIM-probe» (Smart Lander for Investigating Moon), til månens overflate.

Mediene i Japan har gjort noen regnestykker og kommet fra til at rom-eventyret mest sannsynlig vil koste et sted mellom 650 og 975 millioner norske kroner. Dette ble bekreftet som «realistisk» Chichito Onda i JAXA.

Onda fortalte videre at det i oppdraget vil bli tatt i bruk ny teknologi for myke landinger på himmellegemer. Samme teknologi som sannsynligvis vil bli brukt i framtidige bemannede oppdrag til Månen og til og med Mars.

I arbeidet med å få fartøyet trygt ned på Månens overflate vil også «Kaguya» bli en viktig brikke. «Kaguya» ble sendt i bane rundt månen i 2008, og informasjonen den har samlet inn de siste sju årene vil bli sentral når det kommer til å finne en passende landingsplass.

De siste årene har Kina og India gjennomført en rekke oppdrag i verdensrommet, og dette blir sett på Japans måte å ta igjen sine asiatiske rivaler.