POSERTE: Politibetjentene Jerome Finnigan (t.v) og Timothy McDermott poserte slik med en anholdt mann. Bildet ble avdekket av FBI, og er en del av dokumentasjonen rettssaken der McDermott nå forsøker å få tilbake jobben. Foto fra rettsdokumentene
POSERTE: Politibetjentene Jerome Finnigan (t.v) og Timothy McDermott poserte slik med en anholdt mann. Bildet ble avdekket av FBI, og er en del av dokumentasjonen rettssaken der McDermott nå forsøker å få tilbake jobben. Foto fra rettsdokumenteneVis mer

Nå vil den sparkede Chicago-politimannen som poserte med en anholdt mann på denne måten ha igjen jobben

- Godt å være kvitt politibetjenten, sier ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bilde av to politimenn i Chicago som poserer med våpen over en tilsynelatende pågrepet mann med rådyrgevir skaper sterke reaksjoner, skriver blant annet Fox News.

Bildet er offentliggjort av retten etter at den sparkede politimannen Timothy McDermott har gått til sak for å få jobben tilbake. Både McDermott og Chicago-politiet forsøkte å forhindre offentliggjøringen etter at avisa Chicago Sun-Times ba retten om å frigi bildet, og avisa vant til slutt fram.

FBI-etterforskning McDermott ble sparket i 2014 etter en FBI-etterforskning av forhold i politiet. 

FBI kom over polaroidbildet i 2013, og det er tatt en gang mellom 1999 og 2003, skriver Chicago Sun-Times. Det er ukjent hvem den anholdte mannen på bildet er. 

- At han ser ut til å behandle en afroamerikansk mann som et jaktbytte og ikke et menneske, er skammelig og sjokkerende, het det i avgjørelsen da han fikk sparken, ifølge avisa.

- Feilvurdering McDermotts advokat Dan Herbert sier til nyhetsbyrået AP at han mener bildet ikke forteller hele historien, og stiller spørsmål ved om bildet ble tatt mot den anholdte mannens vilje. Da han argumenterte overfor politiet om at McDermott måtte få beholde jobben i første omgang sa han at en ikke kunne utelukke at mannen frivillig poserte som et reinsdyr i forbindelse med et julearrangement.

Da McDermott ble avhørt i 2013 sa han ifølge Chicago Sun-Times at han ble bedt om å stille opp på bildet av makkeren Jerome Finnigan, og at han gjorde en feilvurdering da han stilte opp.

- Jeg gjorde en feil som en ung og uerfaren politibetjent som prøvde å passe inn, sa han. 

Finnigan, den andre politimannen på bildet, ble i 2011 dømt til 3 og et halvt års fengsel for korrupsjon og for å ha medvirket til ran og innbrudd.

- Godt å være kvitt ham McDermotts ledet fra 2008 en egen gruppe i Chicago-politiet som jobbet med å etterforske ran og kidnappinger, skriver Chicago Sun-Times.

Det har vært flere saker der Chicago-politiet har blitt beskyldt for rasisme, og det er blitt betalt ut store summer i erstatninger. De jobber nå aktivt med å forbedre forholdene til minoritetsgruppene i byen.

Chicago-ordfører Rahm Emanuels kommentar til McDermott-saken er ifølge Chicago Sun-Times:

- Det er godt å være kvitt ham («Good riddance»).