Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye pensjonsregler for 800 000 offentlig ansatte

- Nå vil det lønne seg å jobbe lenger

Den siste store brikken i pensjonsreformen faller nå på plass, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

NYE REGLER: I statsråd onsdag legger regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fram lovforslaget for en ny offentlig tjenestepensjon. Det skjer etter årelange drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE REGLER: I statsråd onsdag legger regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fram lovforslaget for en ny offentlig tjenestepensjon. Det skjer etter årelange drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

182 sider langt er lovforslaget om ny pensjon i offentlig sektor som fremmes i statsråd onsdag. Forslaget følger opp avtalen om offentlig tjenestepensjon som regjeringen inngikk med arbeidstakerorganisasjonene i mars i fjor.

- Avtalen er sterkt ønsket av offentlig ansatte og deres organisasjoner, men også av staten som arbeidsgiver. Endelig får også de offentlig ansatte nyte godt av fordelene med pensjonsreformen. De kan ta ut pensjon fra 62 år og jobbe ved siden av, uten at pensjonen avkortes, sier Hauglie.

I det gamle systemet fikk offentlig ansatte full pensjonsopptjening etter 30 år. Uansett om de fortsatte å jobbe etter dette, økte ikke pensjonen deres.

- Det blir det nå en endring på. Den nye offentlige tjenestepensjonen vil stimulere til å få folk til å jobbe lenger. Det blir også lettere å bytte jobb fra offentlig til privat sektor uten å tape pensjon, sier Hauglie.

I det nye systemet gir alle år i jobb fram til 75 år gir pensjonsopptjening. Pensjonen kan tas ut fra 62 år, og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen avkortes. Samtidig får du mer i årlig pensjon jo seinere du tar den ut.

Omstridt

Endringene har vært omstridt i deler av fagbevegelsen. Kravet om at alle skal få minst 66 prosent av sluttlønna i pensjon, er blitt framsatt med all mulig tydelighet.

Pensjonsreglene som nå kommer, har ingen slik garanti. Men Hauglie mener likevel at det nye systemet er bedre enn systemet vi har i dag.

Noe av grunnen er at levealdersjusteringen som kom inn i systemet fra 2011 av, rammer de yngre årsklassene hardere enn de eldre. Den gamle ordningen med garanti for 66 prosent av sluttlønna i pensjon, gitt full opptjeningstid, forsvant da for alle som er født etter 1958.

- Denne nye ordningen mener jeg definitivt er bedre. Det gamle systemet tok utgangspunkt i helt andre forhold, der de ansatte hadde lavere levealder og dårligere helse. Samtidig er det fortsatt sånn at du kan gå av når du er 62 år hvis du ikke klarer å stå i jobb, sier hun.

Men alle er ikke like tilfreds.

- Dette er en avtale som vil skape mange fattige eldre blant dem som må gå av tidlig i 60-åra, og vil sørge for regelrette «gullpensjoner» for noen få heldige som har helse og en jobb som gjør at de kan jobbe langt utover i 70-åra, sa pensjonsekspert og LO-veteran Stein Stugu i De Facto-stiftelsen til NTB da pensjonsavtalen var klar i fjor.

Mye gjenstår

Myndige er de blitt, barna som ble født samtidig med at pensjonskommisjonen ble nedsatt i mars 2001. Og selv om hovedprinsippene i pensjonsreformen som Stortinget vedtok i 2009 nå også blir innført i offentlig sektor, er det flere elementer som gjenstår.

Lovproposisjonen inneholder for eksempel ikke et forslag om en ny AFP-ordning i offentlig sektor. Her venter partene på forhandlingene om AFP i privat sektor, der mange spørsmål fortsatt er uavklart.

- Men vi legger TIL til grunn at ny AFP skal utformes etter mønster av ordningen som kommer i privat sektor, sier Hauglie.

Hvordan uførhet spiller inn på den offentlige tjenestepensjonen er ikke avklart. Proposisjonen sier heller ikke noe om hvordan pensjonsreglene skal tilpasses yrker med særaldersaldersgrenser som blant andre politifolk og brannfolk. Arbeidsministeren mener disse bør endres og heves, og noen kanskje fjernes helt.

- Pensjonsreglene for yrker med særaldersgrenser blir neste etappe. Vi har avtalt en prosess med partene om dette fram mot 1. november 2019, sier Hauglie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!