KONTROVERSIELL: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Nå vil Erdogan bli Tyrkias president

Stiller som kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august.

Statsministerens avgjørelse om å stille i presidentvalget i Tyrkia 10. august kommer ikke som noen overraskelse, og han er regnet som storfavoritt til å vinne valget.

I dag er presidentvervet i Tyrkia først og fremst et symbolsk verv, men hvis Erdogan vinner, vil han etter alt å dømme endre loven for å sikre seg mer makt, mener eksperter.

- Hvis han blir valgt, noe som alt peker på, så tyder det på at ambisjonen er å forvandle det som i dag er et relativt symbolsk presidentembete, til en meget sterkere politisk post, sier Tyrkia-eksperten Daniella Kuzmanovic ved Københavns Universitet til Ritzau. Hun mener også at Erdogan vil forsøke å gjenreise ideen om Tyrkia som en stor politisk aktør i Midtøsten.

Erdogan tilhører et parti med islamistiske røtter, og han har sittet elleve år som statsminister.

Til tross for at han av sine motstandere blir anklaget for å bli stadig mer egenrådig og autoritær, er han svært populær i mer konservative og religiøse lag av befolkningen.

Han er også blitt anklaget for innblanding i korrupsjon og maktmisbruk, og i fjor sommer samlet tusenvis av mennesker seg for å protestere i flere tyrkiske byer.

(NTB)