Nå vil Erdogan bli Tyrkias president

Stiller som kandidat.

KONTROVERSIELL: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat i presidentvalget i august.

Statsministerens avgjørelse om å stille i presidentvalget i Tyrkia 10. august kommer ikke som noen overraskelse, og han er regnet som storfavoritt til å vinne valget.

I dag er presidentvervet i Tyrkia først og fremst et symbolsk verv, men hvis Erdogan vinner, vil han etter alt å dømme endre loven for å sikre seg mer makt, mener eksperter.

- Hvis han blir valgt, noe som alt peker på, så tyder det på at ambisjonen er å forvandle det som i dag er et relativt symbolsk presidentembete, til en meget sterkere politisk post, sier Tyrkia-eksperten Daniella Kuzmanovic ved Københavns Universitet til Ritzau. Hun mener også at Erdogan vil forsøke å gjenreise ideen om Tyrkia som en stor politisk aktør i Midtøsten.

Erdogan tilhører et parti med islamistiske røtter, og han har sittet elleve år som statsminister.

Til tross for at han av sine motstandere blir anklaget for å bli stadig mer egenrådig og autoritær, er han svært populær i mer konservative og religiøse lag av befolkningen.

Han er også blitt anklaget for innblanding i korrupsjon og maktmisbruk, og i fjor sommer samlet tusenvis av mennesker seg for å protestere i flere tyrkiske byer.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer