Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil Frp granske seg selv

Internt granskningsutvalg skal vurdere partiledelsens håndtering av Birkedal-saken.

BENTENT: Den såkalte Birkedal-saken vil nå granskes internt i Fremskrittspartiet. Her er Trond Birkedal sammen med Siv Jensen på en gallamiddag. Arkivfoto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet.
BENTENT: Den såkalte Birkedal-saken vil nå granskes internt i Fremskrittspartiet. Her er Trond Birkedal sammen med Siv Jensen på en gallamiddag. Arkivfoto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp har bestemt seg for å gjennomgå de etiske og organisatoriske retningslinjer i kjølvannet av Birkedal-saken.

I et brev til Frps landsstyre skriver 2. nestleder Per Arne Olsen at saken har bevist at man har behov for å gå gjennom retningslinjer og rutiner for håndtering av påstander og rykter om seksuelle overgrep og annen mistanke om uønskede forhold i vår organisasjon, ifølge Stavanger Aftenblad.

Allerede tidlig i forrige uke bestemte Frp at et utvalg skulle jobbe med saken. Siv Jensen sa til Dagbladet at ledelsen ikke nødvendigvis skulle være involvert, men at partiet vil dra nytte av andre i partiet og eksterne personer med spesiell kompetanse på krisehåndtering.

- Gammelt regelverk Nå har partiets organisasjonsutvalg lagt fram et forslag til medlemmer og mandat for et internt granskningsutvalg.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos, fylkesleder for Akershus, er foreslått som leder av utvalget. Hun mener det er riktig å sette ned et utvalg etter Birkedal-saken.

- Ja, for når man har fulgt regelverket og noen mener at saken ikke er håndtert godt nok, da er det noe galt med regelverket, sier hun til Dagbladet.

- Vi har hatt retningslinjer vi har hvilt oss på, og de har vært der lenge. Det er helt naturlig at vi ønsker å gå gjennom det, for man får hele tiden nye utfordringer, fortsetter hun.

Ekstern bistand Hun mener det kan være viktig å innhente eksterne personer med kompetanse, og vil ønske dette om hun skal lede utvalget.

- Jeg vil ønske en ekstern bistand. Skal vi ha en ordentlig gransking mener jeg vi må gå litt utenfor vår egen navle. Jeg konstaterer at det er mange som sier at dette burde blitt håndtert bedre, men jeg har ikke sett en eneste en som har kommet med en løsning. Det er vår jobb å finne ut hvordan, og det er store utfordringer når man ofte har flere sider av samme sak, sier Kjønaas Kjos.

Hun forteller at det ikke er lagt noen føringer om hvordan utvalget skal jobbe, og sier hun regner med å bli imøtekommet for at de kan løse oppgaven.

FORESLÅTT SOM LEDER AV GRANSKNINSUTVALGET:Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) er klar for å ta fatt på granskningen av Birkedal-saken. 
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
FORESLÅTT SOM LEDER AV GRANSKNINSUTVALGET:Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) er klar for å ta fatt på granskningen av Birkedal-saken. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noe mandat for at ledelsen skal være involvert i granskningen, bortsett fra om utvalget vil kalle dem inn for å få svar på spørsmål, sier Kjønaas kjos til Dagbladet.

- Blir helt annerledes i framtida Frp-ordfører Eivind Normann Borge er foreslått som medlem. Han er helt sikker på at utvalget kommer til å bli enige om et godt resultat.

- Jeg er helt sikker på at utvalget kommer til å forenes om å lage noe som gjør at vi takler slike situasjoner helt annerledes i framtida, og vil framstå som en organisajon som tar dette på alvor, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke det at det ikke har blitt tatt på alvor nå, men at det kunne ha blitt taklet på en annen og bedre måte, understreker han.

De andre foreslåtte medlemmene av granskningsutvalget er følgende:

• Fylkesleder Lars Lindskog. Han bekrefter overfor Dagbladet at han har blitt forespurt, og sier han er klar for oppgaven. Han sier det er helt naturlig at man setter ned et granskningsutvalg etter en slik sak og mediestorm.
• Stortingsrepresentant Karin Ståhl Woldseth. Hun vil ikke kommentere saken eller sin rolle overfor Dagbladet. Hun ønsker heller ikke å si hva som er årsaken til at hun ikke ønsker å kommentere saken.
• Tidligere sentralstyremedlem i Fpu, Hanne M. Blåfjelldal. Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Blåfjelldal.

HAR FÅTT KRITIKK: Frp-ledelsen, med leder Siv Jensen, generalsekretær Geir Mo (i bakgrunnen), nestleder Per Sandberg (t.v) spissen, har fått kritikk for håndteringen av Birkedal-saken. Nå vil partiet granske partiledelsen.
Foto: Morten Holm / Scanpix
HAR FÅTT KRITIKK: Frp-ledelsen, med leder Siv Jensen, generalsekretær Geir Mo (i bakgrunnen), nestleder Per Sandberg (t.v) spissen, har fått kritikk for håndteringen av Birkedal-saken. Nå vil partiet granske partiledelsen. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media