Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil Hagen bli statsmann

STJØRDAL(Dagbladet): Det er bare en ting Carl I. Hagen ikke har oppnådd i sin eventyrlige politiske karriere: Regjeringsdeltakelse. Men skal han bruke sine siste år som partileder til å sette kronen på verket; å manøvrere Frp inn i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale Frp-politikere bekreftet i går overfor Dagbladet at det i partiet jobbes etter en helt bevisst strategiplan i fire faser, hvor siste fase en regjeringsdeltagelse.

Den hemmelige strategiplanen

Fase 1: Partiet må bli spiselig for de andre partiene på Stortinget. Denne fasen er ifølge partistrategene allerede gjennomført. Etter valget i l997 endret bildet av Frp seg radikalt. Partiet ble tatt inn i varmen, og er nå endel av regjeringens parlamentariske grunnlag.

Fase 2: Høstens kommunevalg skal bringe Frp inn i ansvarlige posisjoner lokalt. Frp har pr.idag ingen fylkesordførere eller ordførere. Etter valget håper Frp at partiet får et par fylkesordførere, kanskje 10-20 ordførere og enda flere varaordførere.

Fase 3: Frp må få skikkelig fotfeste i fagbevegelsen. Fremskrittspartiets velgerne utgjør en betydelig del av LO-massen, og Frp vil forhandle ut fra maktposisjon. Det skal bygges allianser og inngås partnerskap med fagbevegelsen. Dette var da heller ikke uventet et av Carl I. Hagens hovedbudskap under hans 1.mai-tale på torvet i Stjørdal i går.

Fase 4: Regjeringsdeltakelse. Det kan være aktuelt allerede ved stortingsvalget om to år. Frp er beredt, og fullt kvalifisert til regjeringsdeltakelse, ifølge partistrategene.

- Interessant.

Da Dagbladet i går ettermiddag konfronterte Hagen med strategiplanen, ville kan verken bekrefte eller avkrefte analysen. Men som han sa med et bredt glis:

- Det er en interessant analyse.

Både i Hagens landsmøtetale fredag, i hans 1.mai-tale i går og under hans innlegg til lokalpolitisk program handlet det om å posisjonere seg i forhold til framtidige maktposisjoner.

Gjennom hele helgen har Hagen konsekvent snakket om ansvarlighet, kompromiss, pragmatisme og samarbeidsvilje. Borte er det sinte protestpartiet, populismen og uanstendigheten i innvandringspolitikken.

- Vi kan ikke lenger bare være et parti som protesterer. Vi må gå på akkord med noen av våre ønskedrømmer. Vi må velge samarbeid, og være pragmatiske. Selv om det kan ta litt lenger tid, var for eksempel Carl I. Hagens råd til hvordan Frps lokalpolitikere burde opptre etter valget i høst.

Fremskrittsbevegelsen

I sin 1.mai-tale omtalte han fagbevegelsen som sine nærmeste venner, og Yngve Hågensen som 'min gode venn Yngve'. Han snakket varmt om samarbeid og partnerskap, og slo suverent fast at mens forrige århundre hadde vært arbeiderbevegelsens århundre, så ville dette århundre bli fremskrittsbevegelsens århundre.

At han går med en statsmann i magen, bekreftet selv en av hans egne på torvet i Stjørdal. Da Hagen ble trampeklappet ned fra talerstolen, hvisket Oslo-delegaten Erling Stenrød stolt inn i øret mitt:

- Han skal bli den nye landsfaderen han nå!

Kneblet Hedstrøm

Hagens ønske om at Frp nå skal framstå som en ansvarlig og sømmelig allianseparter er nå så sterkt at han igår regelrett kastet Øystein Hedstrøm ned fra talerstolen da han ville besvare et spørsmål om innvandringspolitikk. Partiet hadde på forhånd bestemt at Hedstrøm bare skulle svare på spørsmål om skipsfart og landbrukspolitikk.

<B>STATSMANN: </B>Carl I. Hagen trekker seg trolig ikke som partileder før han har satt selve kronen på verket: Frp i regjering.