Nå vil han ha penger

En glad og lettet mulla Krekar slapp i går ut av Oslo kretsfengsel. Nå kommer kravene om erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt klart at mulla Krekar har krav på erstatning. Den vil ligge i det øverste sjikt for det som er vanlig, sier advokat Arvid Sjødin.

Løslatelsen av mullaen fra Grønland i sentrum av Oslo kom etter at norske etterforskere denne uka har avhørt vitner som i tidligere avhør har knyttet mulla Krekar til terroraksjoner i Nord-Irak. Disse vitnene har denne uka sagt at de knyttet Krekar til terrorisme fordi de var utsatt for lang og vedvarende tortur. De ble avhørt mens de var fanger hos PUK, mulla Krekars politiske fiender, i det nordlige Irak.

Pizza og kaker

Mulla Krekars familie feiret i går kveld triumfen over Økokrim med pizza og kaker.

- Mulla Krekar hadde et varmt gjensyn med familien. Han tror og regner med at saken nå endelig er over, sier advokat Brynjar Meling, som fulgte den kurdiske mullaen fra Oslo kretsfengsel til hans hjem på Grønland i Oslo.

Kravet om erstatning begrunner Meling slik:

- Mulla Krekar har blitt framstilt som fetteren til bin Laden, og jeg som djevelens advokat. Familien har dessuten vært utsatt for store påkjenninger, sier Meling.

Norske erstatningsbeløp er lave i forhold til i de aller fleste vestlige land. Et av de høyeste erstatningsbeløpene de siste åra ble utbetalt til fetteren til Birgitte Tengs. Han fikk 613000 i erstatning og 600000 i oppreisning. Erstatningskravet fra mulla Krekar kan altså bli på mer enn 1,2 millioner kroner.

Henleggelse?

Krekar ble siktet etter paragraf 233 i straffeloven, for medvirkning til forsøk på drap.

Meling håper nå på en endelig påtalemessig henleggelse. Arvid Sjødin sier: - De (Økokrim) kan ikke gå videre nå.

Økokrim, som har etterforsket saken, tok etter avhørene av de aktuelle vitnene i Nord-Irak selv initiativ til at mulla Krekar ble løslatt.

- Det er framkommet opplysninger gjennom etterforskning de siste par dagene som gjør at vi ikke finner grunn til å holde ham lenger, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til NTB. Høgetveit vil ikke kommentere om løslatelsen innebærer at Økokrim også frafaller siktelsen mot Krekar.

Det var etter avhør i det nordlige Irak denne uka Krekar-saken tok en ny, dramatisk vending.

- Vitnene som i fjor høst, mens de var PUKs fanger, knyttet Krekar til terrorisme, fortalte under det nye avhøret denne uka at de ble torturert mens de var PUKs fanger, og at det var derfor de sa det de sa i fjor høst, sier Sjødin.

Etter det Dagbladet forstår, var det etterforskere fra Økokrim og Oslo politikammer som var i Nord-Irak og avhørte de aktuelle vitnene denne uka.

TIL NORGE: Mulla Krekar kom til Norge 13. januar i fjor, etter flere måneder i fengsel i Nederland.
MED ADVOKAT: Mulla Krekar har vært to dager i Norge, og vurderer om han skal reise tilbake til Nord-Irak. Her med advokat Brynjar Meling.
REDD FOR FLUKT: Arrestert i sitt hjem på Grønland 20. mars i fjor. Politiet fryktet flukt.
UTE IGJEN: Mulla Krekar og kone på vei ut fra Ringerike kretsfengsel 2. april i fjor etter at han ble satt fri.
LØSLATT: Mulla Krekar sammen med sin forsvarer Brynjar Meling (t.v.) utenfor Oslo kretsfengsel i går kveld. Krekar tror og regner med at saken nå endelig er over, sier Meling.
GERILJALEDER: Mulla Krekar (t.v.) som geriljaleder i Nord-Irak. Han ledet den militære, sterkt religiøse organisasjonen Ansar al-Islam.