Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NÅ: Vil hastebehandle statlig overtakelse

SV vil ikke vente lenger.

HASTEBEHANDLING: SV vil ikke vente lenger, og ber Stortinget hastebehandle en offentlig overtagelse av ambulanseflydriften i nord. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
HASTEBEHANDLING: SV vil ikke vente lenger, og ber Stortinget hastebehandle en offentlig overtagelse av ambulanseflydriften i nord. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Opposisjonen på Stortinget ønsker at det offentlige skal overta driften av ambulansefly i nord.

Kravet kommer etter uker med nedsatt kapasitet og tidvis lange ventetider på å få ambulansefly. Årsaken har vært teknisk feil på ambulanseflyene.

SV ba i dag Stortinget om å hastebehandle en offentlig overtagelse av luftambulansen. Dette bekrefter nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) overfor Dagbladet mandag morgen.

- Vi er i en nasjonal krise, og regjeringen møter dette med et lappeteppe av hastetiltak. Det må skjæres gjennom nå slik at vi raskest mulig får en tjeneste som setter sikkerheten til folk først, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Forslaget ble lagt fram for Stortinget klokka 10 i dag. Fylkesnes har flørtet med tanken tidligere: På fredag fortalte han VG at han ville legge fram et forslag om umiddelbar overtagelse.

Luftambulansetjenesten sa søndag at de håper at alle flyene som har vært ilagt værrestriksjoner, skal være reparert innen mandag. Samtidig opprettholdes ekstraberedskapen. Babcock-flyene som var ute av drift, er nå faset inn igjen, ifølge NTB.

I en rapport fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) er det registrert åtte uønskede hendelser den siste tida, som følge av mangel på ambulansefly i Nord-Norge.

I juni 2017 ble det klart at selskapet Babcock Scandinavian Airambulance vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten med fly i Norge. Samtidig vant Norsk Luftambulanse (NLA) anbudskonkurransen om ambulansehelikopterene.

I ettertid har piloter i Lufttransport sagt opp fordi Babcock og NLA tilbyr dem lavere lønn for å «bli værende» i egen jobb. Det er også kommet anklager om uheldige dobbeltroller i helsevesenet i forbindelse med anbudet på ambulanseflyene.

Eksperter har hevdet at Babcock aldri ville vunnet dersom staten satt krav om virksomhetsoverdragelse. Anbudsrunden er blitt omtalt som rigget i Babcocks favør.

Dagbladet oppdaterer saken.