Nå vil hun ha deg til å spise torsk

Lisbeth Berg-Hansen vil endre norske middagsvaner — og redde en torskenæring i krise.

FERSK TORSK ÅRET RUNDT: Det er Lisbeth Berg-Hansens nye mål. Torskenæringa må lære av laksenæringa, sier fiskeriministeren. Her forsøker hun å rekruttere mor Mia og datter Aurora Mossin som torskespisere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
FERSK TORSK ÅRET RUNDT: Det er Lisbeth Berg-Hansens nye mål. Torskenæringa må lære av laksenæringa, sier fiskeriministeren. Her forsøker hun å rekruttere mor Mia og datter Aurora Mossin som torskespisere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bugner av laks i norske matbutikker. Laksen er Norges desidert mest spiste fisk, etter iherdig innsats fra bransjen og norske myndigheter i mange år. Torskenæringa derimot, sliter. Nå vil fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen få torsken inn på norske kjøkken.

- Ser bare laks I sommer serverte hun og kokk Mindor Klauset torsk til kundene på Rema 1000 på Lambertseter, som en del av torskekampanjen til de fire store dagligvarekjedene og Norges sjømatråd.

Det smakte, synes Mia Mossin og lille Aurora. Men til vanlig blir det mest laks.

- Det er laksen jeg ser i butikken, så enkelt er det. Den stikker seg fram i alle varianter. Men torsk er egentlig vel så godt, sier Mossin.

Fersk torsk året rundt Berg-Hansen vil ha torsken dit laksen er i dag, og varsler endringer for bransjen. Hun vil ha flere produkter å velge mellom og fersk torsk året rundt. Hun etterlyser nytenkning, og satte nylig ned et eget utvalg for å få forslag til blant annet produktutvikling.

- Nye frysemetoder, som sjøfryst fisk, er ett eksempel på nye produkter med økt kvalitet, sier Berg-Hansen.

Mer radikalt ser hun for seg at fiskerne begynner å levere levende villtorsk, som kan oppbevares i merder langs kysten, klar for å slaktes etter behov. Det skjer allerede, men potensialet er større, mener fiskeriminsteren. En slik omstilling vil øke kvaliteten på torsk, mener hun.

- Kvaliteten på norsk torsk har vært for dårlig. Økt fokus på kvalitet er noe jeg har snakket mye om, sier Berg-Hansen.

Torskekrise Det er ikke bare av hensynet til forbrukeren hun ønsker å få dreis på torskenæringa. Bransjen er ifølge ministeren i dyp krise.

- Situasjonen er veldig dramatisk for bransjen. I fjor gikk snittprisen ned med ti kroner kiloen i Europa. Derfor er det viktig å se på det norske markedet, som er like stort som det franske og det russiske. Jeg vil at torskenæringa skal lære av laksenæringa hvordan de lager produkter som er lette å få tak i og enkle å tilberede, sier fiskeriministeren.