Vant mot Norge i EMD

Nå vil hun se sønnen sin

Mariya (26) var bare 16 år da hun kom til Norge med babyen sin som flyktning. Sønnen ble tvangsadoptert bort til kristne.

VANT MOT NORGE: Mariya (26) kom til Norge som 16 år gammel flyktning. Sønnen hennes ble adoptert bort til fosterforelsre. Foto: Sondre Transeth
VANT MOT NORGE: Mariya (26) kom til Norge som 16 år gammel flyktning. Sønnen hennes ble adoptert bort til fosterforelsre. Foto: Sondre Transeth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg ble så glad da jeg fikk denne dommen. Jeg har ventet på dette siden 2016. Det var sist gang jeg så sønnen min. Nå er mitt mål å få i gang samvær med ham, sier Mariya (26) til Dagbladet.

Etter dagens enstemmige seier mot Norge i Strasbourg vil den somaliske kvinnen nå gå for gjenopptakelse av tvangsadopsjonen som har hindret henne å se sønnen siden 2016.

Mariya har vært bosatt i Norge siden hun kom som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby.

Tvangsadopsjon

Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.

EMD slår nå fast at inngrepene representerer en krenkelse av moras menneskerettigheter, og at tvangsadopsjonen i denne saken etter EMDs syn er et brudd på EMK.

- I lys av inngrepets alvorlighetsgrad, finner ikke domstolen at myndighetene, i beslutningsprosessen som ledet til fratakelse av foreldreansvar og adopsjon, tok nok høyde for klagerens syn og interesser, skriver EMD.

Kvinnen, som er muslim, motsatte seg sterkt at gutten hennes ble plassert i og seinere adoptert av en familie som tilhører et kristent trossamfunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer