Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil IS lage penger i gull, sølv og kobber

Vil skilles fra «tyrannenes finansielle system», men lover å oppgi vekslingskurs.

MYNTER: Slik skal de nye IS-myntene se ut. To gullmynter, tre sølvmynter og to kobbermynter.
MYNTER: Slik skal de nye IS-myntene se ut. To gullmynter, tre sølvmynter og to kobbermynter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS har nå planer om å prege sine egne mynter i gull, sølv og kobber.

Målet er angivelig å skille seg fra «tyrannenes finansielle system», oppgir gruppa i en pressemelding. De melder at de på et seinere tidspunkt vil forklare hva den nye myntenhetens vekslingskurs vil være, og hvordan man får tak i den, skriver CNN.

Ifølge gruppas pressemelding, skal myntenes verdi i stor grad knyttes til verdien av metallet de består av.

Myntene skal derfor angivelig lages av gull, sølv og kobber. Det skal til sammen preges sju ulike mynter, hvorav to av gull, tre i sølv og to i kobber. Valutaen skal altså ikke ha sedler.

- Dette gjør vi utelukkende for gud, og for å fjerne muslimene fra det globale økonomiske systemet som er basert på satans åger, oppgir IS.

Dinar, dihram og fils Pengeenheten skal hete Dinar. én-dinar-mynten i gull skal preges med sju hveteaks mens fem-dinar-mynten i gull skal preges med verdenskartet. De tre sølvmyntene har henholdsvis verdier på en dirham (preget med spyd og skjold), fem dirham (preget med den hvite minaret i Damaskus), og 10 dirham (preget med Al-Aqsa-moskeen).

Kobbermyntene er begge verd 10 fils, der en er preget med en halvmåne, mens den andre er preget med et palmetre.

Verdens rikeste Terrorgruppa har skaffet seg enorme verdier i form av olje, løsepenger, salg av stjålet gods, bankran, plyndring og skatter på sin erobringsferd gjennom Syria og Irak. Dette har gjort gruppa i stor grad selvforsynt, i motsetning til for eksempel al-Qaida, som baserer sin økonomi på støtte utenifra.

Denne rikdommen bekymrer vestlige eksperter. Samtidig påpeker de at store mengder penger først har verdi når de kan brukes.

- Dette er den rikeste terrororganisasjonen verden noensinne har sett. Med så mye penger er det vanskelig å forstå potensialet, og hva kan de gjøre med dem, spør tidligere visefinansminister i USA, Jimmy Gurule i et intervju med den amerikanske TV-kanalen.

- Problemet er at du ikke kan gjemme slike penger i madrassen. På et eller annet tidspunkt må det kobles til finanssystemet. Derfor bør myndighetene fokusere på banker. For eksempel banker i Qatar og i  Kuwait. Det er nok der mottakere får sine penger fra IS, sier han.

PROBLEM: Tidligere visefinansminister i USA, Jimmy Gurule, sier IS kan få problemer med å omsette sine enorme verdier om man går etter bankene i Qatar og i Kuwait.
PROBLEM: Tidligere visefinansminister i USA, Jimmy Gurule, sier IS kan få problemer med å omsette sine enorme verdier om man går etter bankene i Qatar og i Kuwait. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling