Nå vil Islamsk stat slåss med Putin også

Legger seg ut med USAs og Russlands presidenter - samtidig.

UTFORDRER PUTIN:  I en ny video utfordrer krigere fra Islamsk stat en ny stormakt. - Denne skal vi sende til deg, sier de om jetflyet på de står på.
UTFORDRER PUTIN: I en ny video utfordrer krigere fra Islamsk stat en ny stormakt. - Denne skal vi sende til deg, sier de om jetflyet på de står på.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin ikke helt har funnet tonen seg imellom, har de i det minste fått en felles fiende.

I en video som er publisert på TV-kanalen Al-Arabiya står og sitter medlemmer av terrorgruppa Islamsk stat på et russiskprodusert kampfly et sted i den syriske provinsen Rakka.

Gruppa kontrollerer nå store landområder i det nordlige Irak og Syria.

- Skal frigjøre Tsjetsjenia Her er budskapet til Russlands president Vladimir Putin fra opprørerne på flyet, ifølge nyhetsbyrået AFP:

«Dette er et budskap til deg, å Vladimir Putin, dette er jetflyene som du har sendt til Bashar, vi skal sende dem til deg, med Guds hjelp, husk det», sier en av dem på arabisk, ifølge den russiske tekstingen i videoen.

«Og vi skal frigjøre Tjetsjenia og hele Kaukasus, med Guds hjelp», fortsetter han med referanse til en av den russiske føderasjonens «problemrepublikker» Tjetsjenia, hvor muslimer utgjør majoriteten.

Det skal også være tsjetsjenere blant IS' krigere fra land utenfor Midt-Østen.

- Truer Putins «trone» Mannen på flyet gjør det helt klart hvem han representerer:

«Den Islamske stat er og kommer til å være og den ekspanderer med Guds hjelp.»

Ifølge opprøreren er Putins «trone» allerede truet og IS-krigerne er forlengst på vei for å ta ham.

«TRONEN» TRUET: Ifølge Islamsk Stat-krigere i en video på et erobret russisk-produsert fly er Putins «trone» truet og IS-krigere er på vei for å ta ham. Foto: AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Pool
«TRONEN» TRUET: Ifølge Islamsk Stat-krigere i en video på et erobret russisk-produsert fly er Putins «trone» truet og IS-krigere er på vei for å ta ham. Foto: AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Pool Vis mer

Det er altså liten tvil om at Vladimir Putin og Barack Obama står på samme side i akkurat denne konflikten. IS har de siste ukene sjokkert verden med å kutte hodene av amerikanske journalister, og har påkalt seg Barack Obamas vrede og fordømmelse.

Også Syrias diktator Bashar al-Assad, som opp gjennom årene har fått utstrakt militærstøtte fra Russland, trues i videoen.

- Farligere enn Nato Ifølge analytikeren Judy Dempsey i Carnegie Europe er det ikke Nato og EU som kan skape de største vanskelighetene for Putin, slik det anstrengte forholdet til avtroppende Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kan tyde på, men derimot Islamsk stat og utviklingen på Putins sørlige flanke.

«Disse truslene er langt, langt farligere for Russland enn Nato's begrensede hensikter i Polen og de baltiske statene», skriver hun i Moscow Times, og advarer ham sterkt mot å ignorere denne faren.

Skulle Putin la seg overbevise av Dempsey, kan det kanskje gi grunnlag for et samarbeidsprosjekt med USAs president Barack Obama.

For få dager siden, under Natos toppmøte i Wales, ba Obama innstendig sine allierte om å gå sammen i en koalisjon for å «ødelegge» Islamsk stat.

- MÅ ØDELEGGES: Under Natos toppmøte i Wales, ba USAs president Barack Obama innstendig sine allierte om å gå sammen i en koalisjon for å «ødelegge» Islamsk stat. Foto: AFP/Saul Loeb
- MÅ ØDELEGGES: Under Natos toppmøte i Wales, ba USAs president Barack Obama innstendig sine allierte om å gå sammen i en koalisjon for å «ødelegge» Islamsk stat. Foto: AFP/Saul Loeb Vis mer