Nå vil Jagland til makta

Arbeiderpartiet er rede til å overta regjeringsmakta, men er avhengig av andres hjelp. Mye tyder på at Høyre kan komme Jagland til unnsetning. Dagbladet forteller deg hvorfor - og hvordan - høstens maktskifte kan bli iscenesatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På AUFs landsmøte i går nærmest tryglet de unge delegatene partileder Thorbjørn Jagland om å igjen å ta regjeringsmakten. En delegat sa rett ut at det var Ap's plikt å felle Bondevik-regjeringen. Jagland svarte, som sant er, at Ap ikke kan gjøre dette alene.

- Ap kan ikke bestemme når vi skal komme tilbake. Det kunne vi bare gjort hvis det var et flertall på Stortinget som ønsket oss tilbake, sa Jagland.

Det kan imidlertid bli et ønske før han aner.

Høyres grunner

Grunnene for at Høyre skal felle Bondevik-regjeringen er nå minst like åpenbare som grunnene for å holde den i live:

 • 80 prosent av Høyres velgere sier ja til å danne regjering sammen med Arbeiderpartiet. Det viste en meningsmåling i VG i august.
 • En tredjedel av Høyres velgere har Ap som sitt andrevalg. Det går fram av flere målinger.
 • Et flertall av Høyres fylkesledere er positive til samarbeid med Ap.
 • Bondevik-regjeringens popularitet er synkende. Kostnadene ved å felle den blir tilsvarende mindre for Høyre.
 • Et stort flertall av landets næringslivsledere vil nå heller ha Ap enn Bondevik.
 • Ved å stå beinhardt på sin skattepolitikk, har Høyre allerede gjort seg interessant for mediene. Stadig flere mener det er Høyre som avgjør regjeringens skjebne.

Nær hverandre

 • Høyre er i viktige spørsmål nærmere Ap enn sentrumspartiene. Det gjelder i spørsmål om Europa-politikk, energispørsmål, distriktspolitikk, modernisering av velferdsstat og samfunnsinstitusjoner. I det siste ser det ut til at Høyre og Ap også i skattepolitikken kan være nærmere hverandre. Begge partier går mot regjeringens foreslåtte skatte- og avgiftsøkninger. Verken Høyre eller Ap vil heller gi jordbruket den foreslåtte lettelsen i investeringsavgifter på 400 millioner kroner.

Ofte er den mest slående forskjellen mellom Høyre og Ap tempoet og gjennomføringstakten. Høyre går raskere inn for økonomisk rasjonelle løsninger. Ap vil ha alle med og iler langsomt gjennom brede og tidkrevende prosesser.

Ut av skyggen

 • Ved å felle Bondevik vil Høyre komme ut av skyggen. Partiet vil igjen få rollen som det viktigste opposisjonspartiet. I dag har Ap den rollen. Ap's oppslutning på meningsmålingene den siste tida viser hvor viktig den rollen er.
 • Et maktskifte vil skyve Høyres erkerival, Carl I. Hagen, ut i skyggen. Han vil miste sin nøkkelposisjon og innflytelse. Det første året fordi Jagland trolig vil være fredet av et budsjettforlik med Høyre. Deretter fordi Jagland i løpet av året trolig vil inngå forpliktende samarbeid eller regjeringssamarbeid med KrF eller Sp og SV. Det vil frata Hagen hans nyvunne autoritet som ansvarlig statsmann og stortingsregjerer. Frp vil igjen bli et parti som profilerer seg på sin innvandringsfiendtlighet.
 • Høyre kan få honnør for å ha brakt en uholdbar politisk situasjon til opphør.
 • Dersom den økonomiske krisa forverrer seg, vil Høyre nærmest føle en forpliktelse til å sørge for at landet får en styringsdyktig regjering.
<B>TILBAKE:</B> Høyre kan bidra til at Ap kommer tilbake .