«Nå vil jeg at hele sannheten skal fram»

Politivarsleren Robin Schaefer (45) har gitt ut bok om Monika-saken og hvordan han har varslet om et mulig drap.

HISTORIEN OM MONIKA-SAKEN: Varsleren Robin Schaefer skriver i sin bok at det var helt nødvendig å fortelle hvordan hans arbeidsgiver har behandlet 
Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja .
Foto: Privat / NTB scanpix
HISTORIEN OM MONIKA-SAKEN: Varsleren Robin Schaefer skriver i sin bok at det var helt nødvendig å fortelle hvordan hans arbeidsgiver har behandlet Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja . Foto: Privat / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Robin Schaefer er ute med boka «Monika-saken - Min historie fra drapsetterforsker til varsler».

Boka begynner slik: «En åtte år gammel jente dør. Et mulig drap forklart som selvdrap av politiet. Det var det jeg kom på sporet av i desember 2013. Jeg håpte at jeg skulle bli hørt i min egen etat, men det var akkurat det motsatte som skjedde.»

«I dyp respekt» Han begynte tidlig å skrive dagbok for å dokumentere for ettertiden hvordan saken utviklet seg, for å få med alt som skjedde, alt som etter hvert overveldet ham. Robin Schaefer måtte gjøre det for en dag å kunne fortelle familie og venner hvorfor han var så fraværende i denne perioden.

I boka skriver han: «Jeg har skrevet i dyp respekt for en åtte år gammel jente, Monika, som er død, og for hennes mor, Kristina, som har ført en fortvilet og lenge ensom kamp for å få politiet til å forstå at hun har rett. Det var en familie så liten som en familie kan bli, bare ett barn og en mor. Av politiet ble moren forsøkt overtalt til å tro på en historie som ikke var riktig, og som hun selv heller aldri trodde på.»

Nyttårsaften 2013 tok Robin Schaefer opp sine funn med sin seksjonsleder i politiet i Bergen.

i boka står det: «Hun lyttet, ble tankefull og sa at dette var bekymringsfullt. Jeg sa at jeg ønsket at saken blir gjenopptatt på ny av noen som er kvalifisert, og som ikke har bindinger som kan skape habilitetsproblemer. En konklusjon deretter vil jeg selvsagt slå meg til ro med.»

Gjengir rapport Han fikk i oppgave av seksjonslederen å lage en skriftlig oversikt samt skrive ned hvilke etterforskningsskritt han mente burde tas. Etter ett par rundet mellom han og seksjonslederen, ble en rapport sendt oppover i systemet 6. januar 2014. Den ble sendt tjenesteveg til politistasjonssjefen og til påtaleansvarlig for saken, politijuristen som hadde besluttet at saken skulle henlegges som intet straffbart forhold i 2012.

Schaefer gjengir hele rapporten i boka. Han gjengir også et referat fra det første møtet han ble invitert til etter at rapporten hadde gått tjenesteveg oppover i systemet. Politijuristen fortalte i møtet at dette var en sak som umiddelbart framsto som et selvmord, men som ble etterforsket som en drapssak.

  «Merkelig stemning» Politijuristen påpekte at Kripos hadde ytt kriminalteknisk bistand til enheten, og at et hull i ytterdøra mest sannsynlig ikke var forenlig med innbrudd. Det var foretatt en obduksjon med tanke på om avdøde var utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Politijuristen uttrykte skepsis til om smykker faktisk var borte fra åstedet som ellers ikke bar preg av innbrudd. Hun etterlyste også et motiv til å begå drap.

I boka skriver Schaefer: «Både før og etter møtet var det en merkelig stemning i hele korridoren til vold- og sedelighetsseksjonen. Dette møtet var hemmelig i den forstand at ingen helt visste hva det gjaldt, og hvem som deltok. De fleste skjønte at det hadde noe med Monika-saken å gjøre, fordi den hadde blitt nevnt flere ganger. For egen del reagerte jeg litt på at det ikke var større åpenhet om at det skulle være et møte i forbindelse med denne saken. Det var tross alt et møte basert på faglige innspill i en svært alvorlig sak.»

  «Mitt svar» Etter at seksjonslederen til Robin Schaefer hadde etterspurt en avgjørelse flere ganger, fikk hun 15. januar en epost som hun videresendte til Schaefer. I eposten fra politijuristen, som tidligere hadde henlagt hele saken, står det til slutt at slik hun så det var det ikke grunnlag for ny etterforskning i saken.

Han avslutter boka med å skrive blant annet dette i et etterord: «Denne boka er mitt svar på måten min arbeidsgiver har behandlet både Monika og hennes mors rettssikkerhet og min sak på. Jeg ville aldri ha fått fred før hele denne saken ble kjent. Dette er min måte å prøve å komme meg videre på. Denne saken dreier seg om noe mye større enn bare de enkeltpersonene den har berørt direkte. Det dreier seg om hvordan den norske rettsstaten noen ganger svikter.»

Robin Schaefer har vært sykmeldt store deler av det siste året. Han har ikke vært tilgjengelig for å svare på spørsmål fra Dagbladet i dag.

VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer beskriver sin egen befatning med Monika-saken i en bok som kom ut i dag. Foto: Vigmostad Bjørke
VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer beskriver sin egen befatning med Monika-saken i en bok som kom ut i dag. Foto: Vigmostad Bjørke Vis mer