- Nå vil jeg til Nordmarka

- Jeg har fått nok av polferder for min del. Nå vil jeg på skitur i Nordmarka. Dette sier polhelten Børge Ousland (33). Han har imidlertid ikke gjennomført verdens lengste skitur. Det har nordmøringen Rune Gjeldnes (25) gjort. Og nå skal han følge Ouslands rute på ski til Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tenkte mest på skiturer i Nordmarka. Jeg skal i hvert fall ikke gå flere ganger til Nord- eller Sydpolen. Garantert! Dette sier polfarer Børge Ousland til Dagbladet.

- Nå er jeg først og fremst forferdelig glad for å være i sikkerhet. Jeg har hver eneste dag i over to måneder vært toppkonsentrert for å unngå ulykker. Først noen få timer fra målet (Scottbasen) var jeg sikker på at jeg skulle komme fram, forteller Børge Ousland, som opplevde nok av dramatikk underveis.

Verden raste sammen

- Det mest dramatiske skjedde da den ene skiskoen min revnet før jeg var halvveis. Det føltes som om hele verden raste sammen. Men takket være fallskjermliner og sysaker fikk jeg lappet sålen sammen. Og til all hell: Skoen fungerte resten av turen.

- Denne gangen har jeg ikke falt i noen bresprekker, slik som på forrige tur. Det har likevel vært mange og store bresprekker å passere underveis, sier Børge - som valgte å forlenge turen sin med 20 kilometer for å få gå gjennom samme brefallet som Roald Amundsen.

Traff bilmekaniker

På den siste etappen måtte han spørre en forbauset bilmekaniker om veien til mål.

- Bilmekanikeren var i full jobb på flyplassen et par mil fra Scottbasen og ble mildt sagt forundret da den norske ekspedisjonen kom forbi. Men da sjokket ga seg, kunne han vise Ousland den sikreste ruta.

Men flere polturer har Børge altså ingen planer om.

- Nå er det nok. Jeg har tenkt veldig mye på alle de turene jeg ikke har gått hjemme i Norge - nær sagt rett utenfor stuedøra. Nordmarka, skogene og fjellheimen i Norge inneholder nok utfordringer og flotte opplevelser.