ELSKER FISK: John Fredriksen kontrollerer oppdrettsselskapet Marine Harvest som nå vil kjøpe konkurrenten Cermaq. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ELSKER FISK: John Fredriksen kontrollerer oppdrettsselskapet Marine Harvest som nå vil kjøpe konkurrenten Cermaq. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Nå vil John Fredriksen ha hele Cermaq også

Vil kjøpe det delvis statseide oppdrettsselskapet Cermaq for 9,7 milliarder kroner. Men budet har et par viktige forutsetninger - og det er skjær i sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Marine Harvest (MHG), som kontrolleres 23,2 prosent av John Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading, vil kjøpe hele Cermaq (CEQ).

Marine Harvest vil legge inn et bud på 105 kroner per aksje, 22 prosent over dagens sluttkurs - under gitte forutsetninger.

Viktige forutsetninger Styret i Marine Harvest, med styreleder Ole Eirik Lerøy og John Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim i spissen, har vedtatt at selskapet, hvis generalforsamlingen i Cermaq stemmer ned aksjeutstedelsene som er nødvendig for å kjøpe opp Copeinca ASA ("Copeinca"), vil legge inn et frivillig tilbud på 105 kroner pr. aksje for samtlige utestående aksjer i Cermaq, fremgår det av en børsmelding fra Marine Harvest.

Budet har altså som forutsetning at aksjonærene i Cermaq velger å ikke gjennomføre Copeinca-transaksjonen.

Budet verdsetter Cermaq til 9,7 milliarder kroner. Betalingen er halvparten cash og halvparten aksjer i Marine Harvest.

Høyeste aksjekurs på Cermaq i år er 100,5 kroner den 1. mars. Høyeste siste to år er 110,5 kroner fra 3. juni 2011.

Cermaq steg 17,9 prosent på Oslo Børs i fjor. Så langt i år er aksjen opp 2,7 prosent, men den siste måneden er aksjen ned 7,3 prosent.

Tirsdag sluttet aksjen på 86 kroner, noe som verdsetter selskapet til 8 milliarder kroner.
  Verdensledende Det fremgår også av børsmeldingen at tilbudet vil bli justert til 104 kroner per Cermaq-aksje dersom det foreslåtte utbytte på 1,00 krone per aksje vedtas av Cermaq generalforsamling.

- En sammenslåing av Marine Harvest og Cermaq vil skape en verdensledende norsk sjømataktør, i verdens fremste sjømatnasjon. Et markert og tydelig internasjonalt selskap med forankring og hovedkontor i Bergen, bygget på norsk kompetanse, vil ha positive virkninger også for andre deler av næringen her i landet, heter det i meldingen.

Statens rolle Staten (Nærings- og handelsdepartementet) med Trond Giske i førersetet er største aksjonær i Cermaq, med en eierandel på 43,54 prosent.

- Nærings- og handelsdepartementet har merket seg budet og vil ta stilling til dette. Departementet har på det nåværende tidspunkt ingen ytterligere kommentarer, heter det fra Giske.

For at oppkjøpet skal lykkes må Giske si nei Cermaqs kjøp av Copeinca. Men det er ikke bare opp til Giske.

Når det gjelder Cermaq sitt kjøp av aksjer i Copeinca, er Prop. 119 S (2012-2013) Endringer i statsbudsjettet 2013 under Nærings- og handelsdepartementet (Cermaq ASA — statlig deltakelse i fortrinnsrettemisjon) til behandling i Stortinget.

Folketrygdfondet er i tillegg 3. største aksjonær, med en eierandel på 5,38 prosent. Tilsammen eier staten og Folketrygdfondet med det 48,92 prosent av Cermaq.

Det betyr også at budet ikke har en sjans med mindre de to store, norske statlige aksjonærene sier nei til Copeinca og ja til budet fra Marine Harvest.

Nest største aksjonær i Cermaq er Lansdowne, et såkalt long/short investeringsfond, med 7,5 prosent av aksjene (6,57 + 0,93 prosent).
  Marine Harvest kjøper og låner Marine Harvest mener alvor og har allerede kjøpt 4.341.000 aksjer i Cermaq, tilsvarende en eierandel på 4,7 prosent. Og styreleder Ole Eirik Lerøy i Marine Harvest vil ikke at Cermaq skal hente penger for å kjøpe Copeinca.

Marine Harvest sier i tillegg at det har til hensikt å utstede et usikret konvertibelt obligasjonslån med en hovedstol på inntil 350 millioner euro, tilsvarende 2,66 milliarder kroner, med en løpetid på fem år.

De usikrede Obligasjonene kan konverteres til ordinære aksjer i Cermaq til en kurs på 30-35 prosent over sluttkursen på selskapets aksjer på Oslo Børs 30. april 2013 som var 6,00 kroner.

Dette er hovedpunktene i budet * Marine Harvest vil legge inn et bud på NOK 105 pr. aksje i Cermaq; 22 prosent over tirsdagens sluttkurs
* Budet forutsetter at aksjonærene velger ikke å gjennomføre Copeinca-transaksjonen
* Oppgjør med 50 prosent aksjer i Marine Harvest, 50 prosent kontanter
* Betinget av minimum 2/3 oppslutning blant aksjonærene i Cermaq, inkludert Marine Harvest sine egne aksjer i Cermaq
* Budperioden vil starte etter Marine Harvests generalforsamling 23. mai 2013 - 2 dager etter generalforsamlingen i Cermaq

  Knalltall fra Marine Harvest Marine Harvest la frem kvartalstallene mandag kveld, som overgikk alles forventninger.

Marine Harvest steg 2,3 prosent og sluttet på 6 kroner på Oslo Børs tirsdag. Det er nær årets høyeste sluttkurs på 6,045 kroner og verdsetter selskapet til 22,5 milliarder kroner.

Aksjen steg 98,3 prosent i fjor og så langt i år er oppgangen på 17,2 prosent. Høyeste aksjekurs de siste 2 årene er 7 kroner fra 28. april 2011.

De største i Marine Harvest John Fredriksen eier 23,2 prosent av Marine Harvest gjennom Geveran Trading Co Ltd.

Folketrygdfondet er nest største aksjonær, med 8,26 prosent.

Lansdowne er stor aksjonær i Marine Harvest også, med en eierandel på 3,47 prosent.